Societat

Impuls metropolità a l’habitatge protegit

Tiren endavant algunes de les promocions de l’AMB, a través de l’Impsol, que ofereixen habitatges de protecció oficial tant de venda com de lloguer

Una de les actuacions acabades és l’H2 Saló Central de Sant Boi, que ofereix una nova visió dels pisos adaptada a un món postpandèmia

Ara la demanda s’orienta a buscar espais més oberts, amb connexió amb l’exterior i que permeten una relació fluida entre veïns

L’aposta de l’AMB per un habitatge públic i assequible continua avançant i ara, després d’uns mesos de parèntesi a causa de la pandèmia, s’ha reactivat amb promocions acabades i en adjudicació, i amb d’altres que segueixen el procés de construcció començat mesos enrere. Aquest temps d’aturada ha permès, però, comprovar com la pandèmia causada per la Covid-19 ha fet evident la necessitat de replantejar els tipus de construcció, i que caldrà fer front a nous reptes, com per exemple el que ara ha modificat tots els habits socials.

El confinament ha fet canviar les cerques en la diversitat d’habitatges i ara hi ha tendència a evitar el que es podrien anomenar habitatges tradicionals, amb habitacions tancades, poca sortida a l’exterior i una escassa relació amb l’espai públic. Ara la demanda sembla que s’orienta a buscar espais més oberts interiorment, amb connexió amb l’exterior i que permeten una relació fluida amb la resta de veïns.

En aquests últims mesos l’AMB ha reiniciat l’adjudicació de diferents promocions, que havia quedat paralitzada arran de l’aturada provocada per pandèmia. Una de les actuacions promogudes per l’AMB, a través de l’Impsol, que s’ha acabat recentment és l’H2 Saló Central de Sant Boi de Llobregat. Aquesta actuació presenta un edifici plurifamiliar de 79 habitatges amb protecció oficial (46 de règim general i 29 de preu concertat), dos locals comercials i 118 places d’aparcament. 48 habitatges seran de tres dormitoris; 30, de dos, i un habitatge, d’un dormitori.

La promoció també té dos locals situats a la planta baixa, 118 places d’aparcament i deu trasters, a més d’espais destinats a l’aparcament de bicicletes. El vestíbul, que té dos accessos, tant des del carrer de Baldiri Net i Figueres com des del parc, dona accés als 79 habitatges a través d’un únic nucli central amb les escales i els ascensors.

Segons el coordinador tècnic de l’Impsol, Josep Borrell, tots els habitatges de l’edifici H2 Saló Central tenen ventilació encreuada i garanteixen unes bones condicions d’aprofitament solar. A més, tal com destaquen els promotors, l’edifici H2 està situat enmig d’un parc de 27.468 m², amb àmplies zones verdes, amb una disposició de pèrgoles representatives del barri, que proporcionen ombra en tota la zona enjardinada i que potencien també la interacció entre veïns.

La construcció de les promocions de l’Impsol es basa en tres eixos principals: la sostenibilitat, la innovació en els processos constructius i també les noves tipologies d’habitatge.

Així, com en la resta de promocions en curs de l’Impsol, la construcció de l’edifici de Sant Boi ha tingut la sostenibilitat com un dels eixos principals. En aquest sentit, la reducció del consum energètic i el màxim aprofitament dels recursos naturals han estat els criteris principals de l’edificació. “Això s’ha pogut aconseguir gràcies a l’ús de materials de construcció que eviten l’entrada i la sortida tant de la calor com del fred, l’existència de grans obertures a les estances principals perquè l’interior dels habitatges tingui més lluminositat i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta i aparells d’alta eficiència aerotèrmica que serveixen per proveir l’edifici d’aigua calenta sanitària”, explica Borrell

Amb tot això, l’edifici fruit d’un concurs públic d’arquitectura del 2009, obté una qualificació energètica A. Entre altres aspectes, en la construcció de l’edifici, destaca l’ús de materials de construcció que autoregulen la temperatura, la utilització de grans obertures a les estances principals perquè l’interior dels habitatges tingui més lluminositat o l’ús de proteccions solars: com ara porticons a la façana.

1.327
habitatges protegits en total són els que preveu el full de ruta de l’AMB en el seu pla de l’habitatge.
27.468
metres quadrats és la superfície del parc urbà, també promogut per l’Impsol, que envolta l’edifici.
79
habitatges de protecció oficial són els que hi ha a l’edifici H2 Saló Central de Sant Boi de Llobregat.
2009
va ser l’any en què es va fer el concurs públic per adjudicar la construcció de l’edifici H2 Saló Central.

Un full de ruta que crearà 1.327 habitatges protegits

La nova promoció d’habitatges protegits H2 Saló Central ha estat la guanyadora de la 62a edició dels premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme. Segons el jurat, el guardó li ha estat atorgat, entre altres aspectes, per la disposició dels espais comunitaris, ja que el disseny facilita les trobades i les relacions veïnals i socials. En aquest sentit, el jurat ha afirmat que “la promoció té l’ambició de construir una comunitat i no només un edifici”. També ha emfatitzat que “es tracta d’una arquitectura amb esperit propositiu, atenta i còmplice amb el context, que origina espais pensats per a la vida en comú en estreta sintonia amb el paisatge físic i humà. Una intervenció d’habitatge públic que esprem les potencialitats del lloc més enllà dels límits convencionalment establerts en aquest tipus de projectes”.

Els creadors del projecte defensen precisament aquest caràcter obert i inclusiu dels habitatges, en els quals s’han eliminat passadissos i barreres. També destaquen la voluntat de facilitar l’eliminació de la perspectiva de gènere creant espais flexibles en què les diferents tasques domèstiques es poden realitzar en comú.

Finalment, els grans espais oberts conviden a la interrelació entre individus i també entre el món local i el metropolità, ja que l’edifici s’obre com un gran balcó a l’àrea metropolitana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla