Societat

Vall d’Hebron idea unes caixes amb imatges per tapar les bosses de sèrum

L’objectiu és que els infants les decorin com més els “il·lusioni” per afrontar el procés de medicació

El projecte es vol ampliar a altres centres i pacients

Els tractaments per als pacients amb leucèmia infantil s’allarguen setmanes a l’hospital i l’administració de la medicació pot causar ansietat i incomprensió entre els menors d’edat. Amb l’objectiu de fer-hi més agradable l’estada i “humanitzar” el procés de medicació, l’hospital universitari Vall d’Hebron ha ideat unes caixes per revestir les quimioteràpies, sèrums i transfusions que reben els infants, i que es poden decorar al seu gust amb il·lustracions i missatges motivadors per afrontar la malaltia. “Ells decideixen, segons el dia i el seu estat d’ànim, què volen posar-hi; pot ser un superheroi, la família o els companys d’escola”, explica el pediatre del servei d’oncologia Pablo Velasco, coimpulsor de la iniciativa, que valora aquesta eina com una “nova finestra” per tractar i parlar de les emocions durant l’hospitalització.

El projecte va néixer fa cinc anys, quan van veure una iniciativa similar al Brasil, i es van posar a treballar en un disseny de la caixa “segur en tots els sentits”, tant per comprovar la medicació com per a la neteja. “Els genera il·lusió i motivació, i agraeixen que es tapi la medicació, o la bossa de sang, que no volen mostrar quan venen familiars o amics”, explica la coordinadora de treball social a l’hospital, Eunice Blanco, que destaca també “l’empoderament” del pacient en la tria de les il·lustracions i els missatges. Entre el catàleg disponible, hi ha dibuixos, il·lustracions i fotografies que els seus autors han cedit desinteressadament o de personatges famosos com ara Rosalía i Marc Márquez, entre d’altres, que també han cedit les seves imatges.

El projecte Superbox, presentat ahir pel centre hospitalari, s’ha portat a terme amb l’empresa Vecmedical, responsable del desenvolupament i la fabricació de les caixes, amb la col·laboració de la Fundació Ànima. L’objectiu, tal com explica Blanco, és poder fer arribar les caixes a altres plantes i que hi pugui tenir accés “tothom, sense fronteres i per justícia social”. El cost de les caixes, fetes de plàstic, és d’uns 10 euros, “assumible, ja que tenen una vida útil llarga”, diu el doctor Velasco. En el disseny, hi han intervingut metges, treballadors socials, infermers, psicooncòlegs i els pacients i familiars, així com l’equip de seguretat i prevenció de l’hospital.

LA XIFRA

200
caixes
tenen a l’hospital Vall d’Hebron per a les plantes amb especialitats pediàtriques.

LES FRASES

Les caixes són assequibles perquè tothom hi pugui tenir accés, sense fronteres, per justícia social
Eunice Blanco
coordinadora de treball social
Ells són els que decideixen, segons el dia i el seu estat d’ànim, què volen posar-hi
Pablo Velasco
pediatre del servei d’oncologia

Des d’oncologia infantil fins a pacients adults i geriatria

El projecte neix per créixer més enllà del servei d’oncologia pediàtrica i arribar al màxim nombre de centres hospitalaris i associacions de familiars. El primer pas, però, és equipar la resta de plantes d’especialitats de pediatria de Vall d’Hebron, on es preveu distribuir unes 200 caixes. El compromís és continuar creixent i poder arribar a “personalitzar” el procés de medicació també en pacients adults. “Sempre mirem primer cap als infants, però la gent gran també es podria beneficiar d’una eina que li pot ser molt útil”, assenyala el pediatre oncològic Pedro Velasco, sobretot quan la pandèmia obliga a aïllar gent gran que pateix patologies cròniques i que ha de seguir tractaments i prendre’s medicació. “La caixa és assequible perquè sigui més fàcil comprar que copiar”, hi afegeix Velasco, que assenyala que els beneficis del projecte es destinaran a la recerca de tractaments contra la leucèmia infantil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona