Societat

Acusacions populars responsabilitzen Houli i Oukabir dels atacs i reclamen no deixar “desemparades” les víctimes

Associació 11-M i AVT demanen condemna per assassinat: “Formaven part del pla criminal i han de respondre pels fets”

Les acusacions populars al judici del 17-A, exercides per l’Associació 11-M i l’AVT, han responsabilitzat els dos principals acusats, Mohamed Houli i Driss Oukabir, dels atemptats del 17 i 18 d’agost del 2017 i han reclamat, a diferència de la fiscalia, que se’ls condemni per assassinat. Antonio Guerrero, advocat de l’AVT, ha argumentat que Houli i Oukabir eren “perfectament coneixedors” dels plans de la cèl·lula, “formaven part del pla criminal” i, per tant, “han de respondre dels seus fets”. En la mateixa línia, l’advocat de l’Associació 11-M, Antonio Segura, ha demanat al tribunal que “doni un pas més” del que sol·licita el ministeri públic i no deixi les víctimes “desemparades”.

Guerrero, de l’AVT, ha argumentat que malgrat que l’actuació “pogués no ser la inicialment planejada”, “la decisió de la cèl·lula era atemptar per causar el nombre més gran de víctimes mortals i això finalment es va realitzar”. El lletrat ha afirmat que Driss va llogar la furgoneta sent conscient que era per atemptar i que Houli fabrica explosius i cerca finançament també sabent per a quina finalitat.

“Després de l’explosió d’Alcanar no apareix una altra cèl·lula, Younes no és un llop solitari”, ha afirmat Segura, de l’Associació 11-M. L’advocat ha dit que la “solució tàctica” que pren Younes al “problema” de l’explosió “no canvia per a res l’objectiu estratègic d’aquesta cèl·lula”. “Una cèl·lula gihadista no és un grup assembleari, no prenen les decisions per votació”, ha afirmat.

“El que han de fer és compartir un objectiu pel qual estan treballant” amb els preparatius, que és el de “causar el nombre més gran d’assassinats possibles” i, en això, “tots els membres de la cèl·lula estan inclosos”. També Houli i Oukabir, han defensat, ja que veuen provat que eren membres de la cèl·lula.

Per això, AVT I Associació 11-M demanen una condemna per 15 assassinats -exclouen Pau Pérez, assassinat per Younes Abouyaaqoub en la fugida de Barcelona en cotxe-. Els advocats han argumentat no incloure Pérez perquè ho veuen com un “excés” d’Abouyaaqoub i no creuen que el seu assassinat “formi part de la ideació del pla criminal”.

Per la seva banda, l’advocat de l’Estat ha fet una breu intervenció de menys de deu minuts per donar suport a les tesis de la fiscalia, tant pel que fa als delictes com pel que fa a les indemnitzacions a les víctimes. De fet, ha defensat la investigació policial i judicial sobre els fets, i ha assegurat que l’estat no va actuar de forma negligent pel fet de no poder detectar l’activitat de la cèl·lula de Ripoll.

Ajornament del judici sense data

La vista oral a l’Audiència Nacional s’ha suspès aquest dijous sense data de represa. L’advocada de Mohamed Houli té coronavirus i l’advocat de Driss Oukabir està de baixa a l’espera de resultat d’una PCR. Per aquest motiu, l’exposició dels informes de les defenses es posposa. El president del tribunal, Félix Alonso Guevara, no ha posat data a la represa del judici a l’espera de veure com evolucionen.

“Si al llarg de la setmana vinent se sap alguna cosa, ja se’ls citaria per a la següent”, ha dit Guevara, que ha demanat a la resta de les parts “que es cuidin”. “Vist fins a la nova sessió”, ha dit el president del tribunal. Només queda pendent l’informe de les tres defenses i el torn d’última paraula dels acusats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES