Societat

BENET GALÍ

MOSSÈN DE LA PARRÒQUIA DE SANT NARCÍS A GIRONA

“No puc renunciar a allò que penso”

Mossèn Galí, que va demanar el vot pels independentistes al full parroquial, diu que ara, vista la polèmica, seria “més suau”, però reafirma els seus ideals de país

Explica que ha rebut “més felicitacions que crítiques”

RECTOR DE PARRÒQUIA QUE ESTIMA EL PAÍS
Mossèn Benet Galí es defineix com “una persona senzilla, un rector de parròquia”. Originari del Baix Empordà, fa 17 anys que és a Sant Narcís, però abans havia estat sempre a pobles: a la Vall del Llémena, a Navata, a Bordils... “Fa 43 anys que soc capellà, la meva vocació no me la farà perdre ningú”, diu alhora que deixa clar que d’igual manera ”estima el seu país” i tampoc no renunciarà a la seva “manera de pensar i ser”. Recorda que l’1-O va acollir una urna als locals parroquials: “Ens vam arriscar a fer el recompte quan corria la policia buscant-les.”

El rector de la parròquia de Sant Narcís, a Girona, va fer un escrit al full parroquial de diumenge parlant del 14-F. Hi denunciava la situació d’opressió a Catalunya, recordava els fets de l’1 d’octubre i demanava “votar per Catalunya i per la independència” i “no alimentar partits botiflers, xenòfobs i intolerants que aniquilen la nostra identitat”. El Bisbat de Girona ahir se’n va desmarcar i va recordar que “la missió” de preveres i diaques “és promoure la comunió i la concòrdia, acceptant la pluralitat, des d’un diàleg basat en el respecte per les opinions i les persones”.

Què el va portar a fer l’escrit de diumenge al full parroquial?
Jo, habitualment des de l’any 17, hi poso textos per exemple d’El Pregó, que és una revista cristiana però molt crítica. Alguns textos van en la línia de l’independentisme i jo, com que penso així, els publico i no els signo perquè no són meus. Però aquest dia, vaig fer una nota sense signar que sí que era meva, i hi vaig posar que estimo el meu país, una referència a l’1 d’octubre... És clar, aquesta gent premia els que ens van apallissar i, en canvi, ens tenen als nostres a la presó i a l’exili. I es veu que això a algú l’ha molestat. Potser m’hi vaig abonar al final i això és el que em retreuen més: quan deia que votem per Catalunya i vaig qualificar els altres partits de xenòfobs, que n’hi ha, segur, i de botiflers. És clar, aquests adjectius també me’ls podria haver estalviat, però jo escric com parlo.
Què li han dit els seus feligresos?
Els meus feligresos em respecten. He rebut més felicitacions que no pas crítiques. També de pobles on havia estat abans. Al meu mòbil no paro de donar les gràcies. Sento el suport de moltes persones que m’aprecien i saben que no soc una persona violenta ni vull fer-me protagonista de res. Expresso allò que sento i penso, sense obligar ningú que pensi com jo. Crec que no fereixo ningú. És veritat que jo soc rector de tots i hi ha molta gent que pot discrepar. Però, les persones de la meva parròquia de paraula no m’han objectat mai res, algun sí que m’ha tirat algun anònim per la bústia... “El que ha de fer és deixar-se de capellà i fer-se polític”, o coses així. Però no ara, altres cops que he publicat textos d’altres. I un parell de vegades el bisbe m’havia dit: “Benet, m’han dit que has posat això.” I jo li deia: “Sí, senyor bisbe.” Però mai no m’havia renyat...
Ara sí que l’ha renyat...
Sí, aquest cop, sí.
I ho entén?
Home, sí. A TV3 han dit que jo no ho tornaria a fer, però no és veritat. Ho faria més suau, vist l’enrenou que ha tingut, però jo no puc renunciar al que penso. En aquests adjectius potser em vaig excedir però és clar, quan veus créixer Vox, que no respecten els drets humans, i tota una sèrie de coses, crec que l’Església també té una obligació de fer una denúncia. Si un pobre rector de parròquia no pot dir que hi ha els drets humans esclafats, que l’Estat està judicialitzat, que ens oprimeix, que han posat medalles als que ens van atonyinar l’1-O, si tot això, sent objectivament cert, no puc dir-ho, què he de fer?
El que li retreu sobretot són els adjectius que deia vostè abans, no?
Sí, és el que m’ha dit el senyor bisbe. Tenim bona relació i hem tingut una conversa. Li he acceptat que potser m’he passat. No és que hagi de demanar perdó als feligresos perquè jo continuo pensant igual, però si faig un altre escrit matisaré el to. Però jo continuo estimant Catalunya i defensant la independència del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona