Societat

Neix l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya

El Govern presenta el nou organisme com una eina clau per a la competitivitat econòmica i social i la transformació de l’estructura de qualificació professional

La Generalitat acaba de crear l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (FPCAT), un organisme que integra de forma estratègica la formació professional inicial del sistema educatiu i la formació professional per a l’ocupació impulsat amb el suport de les organitzacions patronals i sindicals més representatives (Foment del Treball, PIMEC, CCOO i UGT). L’Agència FPCAT, que haurà de fer front a les necessitats que reclama el mercat de treball amb l’objectiu de millorar l’actual estructura de qualificació professional, es posiciona com una eina clau per a la competitivitat de les empreses i la societat.

Salt qualitatiu de la FP a Catalunya

El Govern subratlla que la nova entitat és bàsica per a la gestió eficaç de la formació professional a Catalunya i suposarà un canvi qualitatiu en les polítiques de formació i qualificació professionals en un moment crucial en què calen entitats àgils i transversals.

Un dels seus primers encàrrecs serà desplegar el segon Pla d’Avaluació i acreditació de competències professionals, que ha d’acreditar aproximadament 17.000 persones l’any. Entre els objectius immediats de l’Agència FPCAT, també hi ha millorar considerablement els instruments a l’hora d’estudiar les necessitats per atendre les mancances formatives de la ciutadania i ajustar la recerca de perfils professionals de les empreses.

La nova estructura de funcionament permetrà avaluar el sistema de la FP a Catalunya de manera integral i farà possible una actuació global sobre els centres de formació, els punts d’informació i orientació i les empreses que tenen aprenents en formació dual, entre altres.

Un model de gestió fruit del diàleg

El model de gestió de l’Agència FPCAT s’ha preparat i experimentat al llarg de la darrera legislatura en diàleg permanent amb els diferents agents implicats dins la Comissió Rectora del Sistema FPCAT, que s’ha encarregat de definir l’Estratègia Catalana de Formació i Qualificació Professionals amb vista als propers deu anys. Ara, amb l’aprovació del decret dels estatuts de la nova entitat, es culmina el procés per posar-ne en marxa l’arquitectura institucional i poder donar resposta als reptes actuals del país.

L’agència planteja un model sectorial i territorial de planificació de la formació professional. La integració estratègica dels dos subsistemes, la FP inicial i la FP per a l’ocupació, està relacionada amb sis eixos principals: la xarxa del Sistema FPCAT; els centres de formació professional integrada; la informació, orientació i assessorament; la prospecció i planificació; els models d’aprenentatge i pràctiques; i, per últim, l’avaluació i acreditació de competències professionals.

L’Agència FPCAT és un organisme autònom de caràcter administratiu amb personalitat jurídica pròpia, adscrit al Departament de la Presidència que també comptarà amb la participació dels departaments d’Educació, Treball, Afers Socials i Famílies i Empresa i Coneixement. Es constitueix com a l’òrgan de direcció i coordinació dels serveis bàsics del sistema de formació i qualificació professionals i de gestió dels serveis que li són propis. Les seves competències estan establertes a la Llei 10/2015 de formació i ocupació professionals.

La nova entitat assumeix les competències i funcions de l’Institut Català de Qualificacions Professionals. Pel que fa al fins ara Consell Català de la Formació Professional, aquest organisme passa a denominar-se Consell de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya.

Tota la informació sobre la Formació Professional a Catalunya està disponible al web fp.gencat.cat .Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Madrid demana a Sanitat que permeti vacunar amb AstraZeneca als menors de 60 anys

Madrid

Confiança en la vacunació, però en alerta per les UCI

girona/barcelona

El transport públic es reivindica com a espai segur

barcelona

El TS diu que la cimentera de Montcada ha de tancar

Montcada i Reixac

La plaga de la història

TERRASSA

Salut farà un cribratge massiu a Olot durant tres dies

girona

Més de 3.000 places als casals d’estiu de Girona

girona
catalunya

4.535 estudiants s’examinen avui per poder ser mestres

Girona

L’acusat del crim de Palafrugell es justifica