Societat

Quan els gossos borden

Els murals pintats diumenge al parc de les Tres Xemeneies per exigir la llibertat de Pablo Hasél van aparèixer desfigurats ahir al matí

Una autonanomenada brigada de neteja reivindiquen l’acció amb la difusió d’un vídeo

Quatre dies. Això és el que dura la llibertat d’expressió en aquest país, o el respecte a la diferència i a l’art. Els murals que diumenge van pintar un grup d’artistes al parc de les Tres Xemeneies de Barcelona van aparèixer completament desfigurats ahir al matí després de l’acció de sabotatge que durant la nit hi va dur a terme un grup ultra que ho va reivindicar amb al difusió d’un vídeo. Aquesta acció va culminar una primera agressió que ja havien rebut els murals quan algú va pintar amb un esprai de color negre la paraula “viva” damunt el retrat del dictador Francisco Franco, que l’artista Roc Blackblok va pintar al costat de la dels reis Joan Carles I i Felip VI. Amb el mateix esprai negre algú va pintar unes ulleres de sol damunt dels ulls dels dos monarques, una circumstància que l’artista i autor del mural va aprofitar per fer-ne escarni al seu compte de Twitter, on en una piulada es preguntava si havien volgut protegir el rei emèrit del sol d’Abu Dhabi.

En tenir notícia del sabotatge d’ahir, Roc Blackblok va reaccionar carregant contra els responsables de l’atac amb la següent piulada: “Quan els gossos borden, alguna cosa senten.” L’artista va fer més piulades en què explicava que no només s’havia atemptat contra la seva obra, sinó contra la resta de murals que també es van pintar diumenge, tots amb el mateix motiu creatiu de defensar la llibertat d’expressió del raper Hasél i amb missatges d’atac a la corona espanyola, la justícia i el sistema polític. Tot i no tenir cap element polític, el mural que potser resumia millor l’estat d’ànim dels artistes era el que va signar Valiente Creations, on al costat del dibuix d’un cony es llegia amb lletres grogues i vermelles formant la bandera espanyola, Me tenéis hasta el (...) en general.

L’espai de les Tres Xemeneies és un parc amb façana a l’avinguda del Paral·lel, on els artistes de carrer tenen a la seva disposició diversos murs per expressar-s’hi. Amb motiu de l’empresonament de Hasél, el 7 de febrer hi va haver una primera trobada d’artistes al parc que van pintar els seus murals a cop d’esprai. Aquell dia, Roc Blackblok va pintar-hi un retrat del rei Joan Carles I amb la paraula “lladre” al front i diverses sagetes amb la bandera republicana clavades. Va durar un dia perquè l’endemà la Guàrdia Urbana va ordenar esborrar-lo als serveis municipals, una unitat que recentment ha vist reforçat el seu pressupost. El fet va ser polèmic, tant que va generar un batibull important al govern municipal amb l’alcaldessa, Ada Colau, criticant obertament la decisió.

Després del gest de censura i de l’empresonament del raper, els artistes es van tornar a concentrar al parc diumenge passat. Entre els que hi van pintar hi havia Jaume Montserrat, que va convertir la figura d’un jutge en un fantasma amb la bandera espanyola com a caputxa. Aquesta obra també va ser desfigurada l

.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona