Societat

Creu Roja Catalunya atén el triple de persones durant la pandèmia

L’entitat dóna ajuda humanitària a 1,4 milions de beneficiaris

Va viure el pic de noves atencions el maig del 2020, amb un increment del 279% respecte al 2019

La Creu Roja Catalunya ha donat ajuda humanitària a 415.976 persones durant la pandèmia des del març del 2020 fins a febrer del 2021, el triple que l’any passat quan es va atendre 123.000 persones. Segons l’entitat, aquesta xifra s’eleva fins a 1.400.000 persones si es contempla també els qui s’han beneficiat indirectament d’aquest suport, com podrien ser familiars o persones properes. L’entitat també ha detectat un increment de les persones ateses que mai abans havien necessitat ajuda, amb el pic el maig del 2020. Aquell mes es va viure un increment del 279% respecte al 2019 i, segons ha assenyalat el coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist, són persones que han quedat dins el sistema, de manera que “s’ha cronificat” la tendència.

D’altra banda, l’entitat ha presentat el 2n Informe ’L’impacte de a covid-19 en col·lectius vulnerables’, que assenyala que un 58,4% de les persones ateses per la Creu Roja es troben en situació de desocupació, i la meitat d’aquests (48%) han perdut la feina per culpa de la pandèmia. Aquesta xifra està gairebé 10 punts per sobre que a l’octubre del 2020.

El 19,31% de la població desocupada estan desocupats sense ERTO i el 9,66% en ERTO. Al 61,2% de les llars un o més adults de la família ha reduït els ingressos estables a causa de la pandèmia. Pel que fa als enquestats que sí que treballen, el 91% ho ha de fer presencialment i no pot teletreballar. El 35% desconeixen què és l’Ingrés Mínim Vital. Dels que n’estan assabentats, un 61% l’han demanat però només el 10% el rep.

Segons l’enquesta, el 35% de les famílies ha tingut dificultats de conciliació familiar i el 40% de les persones que conviuen amb menors en edat escolar diuen que els infants han tingut dificultats per seguir el curs durant el confinament. L’informe també subratlla que la meitat dels enquestats no tenen ordinador a casa, i 3 de cada 10 no tenen connexió Wi-Fi o dades mòbils, fet que posa de relleu la bretxa digital, accentuada durant la pandèmia. De fet, el 38% dels enquestats no sap fer gestions en línia.

D’altra banda, l’informe també apunta que s’ha triplicat la incidència del coronavirus a les famílies vulnerables, amb el 16,88% d’enquestats que afirmen que o ells mateixos o un familiar han patit la malaltia. A l’octubre eren només el 5%. Cal tenir en compte, però, que el percentatge ha anat augmentant com també ho han fet el nombre acumulat de persones contagiades a Catalunya.

Per fer l’informe s’ha fet 1.535 enquestes a persones ateses pel Pla d’Intervenció Social de Creu Roja, fetes entre el 18 de novembre i el 8 de gener.

Atencions de la Creu Roja

L’entitat calcula que 415.976 persones han rebut atenció humanitària des que es va iniciar la pandèmia fins a febrer del 2021. Amb aquesta ajuda, creuen que s’ha arribat a 1.039.940 beneficiaris indirectes. Creu Roja també ha detectat un increment en les noves altes de persones ateses, amb 33.184 el 2019 i 56.038 només de març a desembre del 2020, gairebé el doble. En total, s’ha atès 556.706 persones aquest any, mentre que l’anterior van ser 225.000, pràcticament la meitat. L’entitat també ha distribuït 3,6 tones d’aliments.

Creu Roja ha col·laborat en els cribratges de coronavirus, amb 168.320 proves fetes. També ha habilitat diversos albergs, amb 1.414 places de les quals 61 continuen actives per allotjar vulnerables i contactes estrets. L’entitat calcula que de març 2020 a febrer 2021 ha tingut una despesa de 16,8 MEUR, que inclouen la cobertura de necessitats bàsiques (74,3%), albergs (19,2%) i cribratges (3%). El finançament es reparteix bàsicament entre tres grans fonts força equilibrades: empreses, fundacions i particulars (35,7%); la Generalitat (32,2%) i ajuntaments (30,5%).

“Desbordament” per la pandèmia

En ser preguntats per la possibilitat que la situació acabi sobrepassant l’entitat, el president de Creu Roja Catalunya , Josep Quitet, ha assegurat que arribaran “fins on calgui”. “Vam néixer per l’emergència i si hi ha emergència hi ha Creu Roja”, ha remarcat, per afegir després que treballaran perquè “ni una sola persona tingui els béns bàsics compromesos”.

Per la seva banda, Morist ha garantit que Creu Roja anirà “a totes” per fer front a la problemàtica i tot i que ha admès que els “inquieta” que els falti “benzina”, ha afirmat que “no faltaran mans, ni il·lusió, ni perseverança”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres