Societat

Societat

Actes de dedicatòria al primer aiguader local

Jaumet, sempre present

Sant Hilari recorda un dels seus veïns més il·lustres

“No hi ha cap altre poble amb una estàtua de la persona més humil i més pobra”, diu un dels directors del musical sobre Jaume Traveria

A Sant Hilari Sacalm, a en Jaume Traveria i Riera tothom el coneixia per en Jaumet. Va néixer el 4 de març del 1871 –dijous va fer, justament, 150 anys– a Mas Clavé, prop de la Font Picant. Baix, sordmut de naixement, repartia aigua amb càntirs als estiuejants i veïns, a principis del segle XX, i a canvi recollia pessetes. “Va ser el primer aiguader de la història de Sant Hilari, abans que vinguessin grans empreses com Danone [que té l’empresa d’aigua mineral Font Vella]”, recorda en Jaume Met Fàbregas, actor i un dels directors del musical Jaumet, la joguina de Sant Hilari.

L’obra, estrenada el 2014, es podrà tornar a veure a la tardor a Sant Hilari. És un dels actes que l’Ajuntament inclou en l’Any Jaumet. També hi haurà una exposició de fotos a Can Rovira del 2 al 22 d’agost i l’edició del llibret La petita història d’en Jaumet, amb il·lustracions de Pilarín Bayés i el segell d’Editorial Mediterrània. El consistori organitzarà xerrades i altres actes si la Covid-19 ho permet. L’alcalde hilarienc, Joan Ramon Veciana (Partit Independent de les Guilleries), explica que, aprofitant l’efemèride dels 150 anys del naixement, volen mantenir viva la memòria d’una persona que, tot i les seves “limitacions”, va ser molt “estimada”.

“No hi ha cap altre poble [a Catalunya] que tingui una estàtua de la persona més humil i més pobra”, explica Fàbregas, que, juntament amb Eva Codinach (direcció musical) i Toni Rossell, Terris, que ha escrit les cançons, encapçala l’equip del musical sobre en Jaumet. “En Jaumet sempre és una persona que m’ha captivat. Forma part del patrimoni del poble.” Traveria no parlava i només buscava la complicitat dels veïns tocant el flabiol i fent bromes. “Li agradava veure com la gent, grans i petits, reien”, exposa Fàbregas.

Des del març del 2019, en Jaumet té una escultura. Se’l veu tocant el flabiol, el que solia fer a banda de repartir aigua. “És el veí més entranyable de la història del poble, això segur”, destaca Veciana. De Sant Hilari, també n’és el general Josep Moragues i Mas (1669-1715), que va defensar Barcelona del setge de les tropes borbòniques en la guerra de Successió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona