Societat

El govern estatal pacta amb sindicats i patronals que els ‘riders’ no són autònoms

Els sindicats hauran de ser informats dels algoritmes que poden afectar les condicions laborals dels treballadors

El govern de Pedro Sánchez ha pactat amb els sindicats CCOO i UGT i amb les patronals CEOE i CEPYME que les persones dedicades al repartiment a través de plataformes digitals, els anomenats ‘riders’, no són treballadors autònoms, en línia amb la doctrina emesa pel Tribunal Suprem.

“Es reconeix la presumpció de laboralitat per als treballadors que prestin serveis retribuïts de repartiment a través d’empreses que gestionen aquesta tasca mitjançant la gestió algorítmica del servei o de les condicions de treball, a través d’una plataforma digital”, s’explica al comunicat conjunt que han fet el ministeri de Treball i Economia Social i els actors socials.

Un altre extrem del pacte estableix que la representació legal dels treballadors haurà de ser informada de les regles en què es basen els algoritmes i els sistemes d’intel·ligència artificial que poden afectar les condicions laborals per les quals es regeixen les plataformes, inclosos l’accés i manteniment de l’ocupació i l’elaboració de perfils.

Les plataformes de ‘riders’, descontentes amb la norma

L’associació Apra, contrària a la regularització, considera “inadmissible” i “una vergonya” el fet que la llei s’hagi acordat sense la seva participació.

En aquest sentit recorda que ha demanat reunions fins a onze vegades i n’han sortit tres al carrer per expressar la seva disconformitat.

L’entitat acusa el ministeri de Treball de tractar-los com a “nens que no saben el que volen” i alerta que la llei “deixarà molts repartidors sense feina”, com per exemple els que són veritables autònoms i tenen altres clients, els que combinen el repartiment amb altres projectes o amb la família, els que han utilitzat aquesta via per entrar al mercat laboral o els que acaben d’arribar al país “i tenen moltes portes tancades”.

De la seva banda, la plataforma Riders por Derechos, favorable a que els ‘riders’ siguin treballadors assalariats, tampoc ha celebrat una llei d’un govern que “ha cedit en absolutament tot el que li ha demanat la patronal”.

A través de Twitter, l’entitat afirma que el que ha fet el govern és “una vergonya” i subratlla que s’han suprimit “totes les qüestions proposades pels treballadors” perquè la llei anés “més enllà dels ’riders’”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris