Societat

El TSJC rebaixa una condemna contra un manifestant per les protestes contra el Consell de Ministres a Barcelona el 2018

El tribunal l’absol del delicte de desordres públics, però manté la condemna per atemptat contra l’agent de l’autoritat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit rebaixar la condemna contra un manifestant per les protestes del Consell de Ministres del 21 de desembre del 2018 a Barcelona.

La sentència del tribunal ratifica la condemna de vuit mesos de presó per atemptat contra un agent de l’autoritat imposada per l’Audiència Provincial de Barcelona, però li retira la condemna pel delicte de desordres públics, d’un any i tres mesos de presó. El TSJC ha estimat parcialment el recurs de la defensa i l’ha absolt del delicte de desordres públics en considerar que no hi ha prou indicis per provar-lo.

Segons la sentència del tribunal, l’activista estava concentrat davant la Llotja de Mar on s’havia de celebrar el Consell de Ministres. Després que un policia donés l’ordre d’avançar contra els manifestants, el condemnat va agafar per l’uniforme l’agent, el va arrossegar, li va fer perdre l’equilibri i el va fer caure a terra. Poc després els agents el van detenir.

L’independentista va ser condemnat per la secció 8a de l’Audiència Provincial de Barcelona el 28 de febrer del 2020 a 23 mesos de presó, concretament a una pena d’un any i 3 mesos per un delicte de desordres públics i a vuit mesos per un delicte d’atemptat contra agent de l’autoritat.

A la sentència, el tribunal creu que “no hi ha dubte” que es va produir un delicte d’atemptat, perquè amb la seva acció l’activista va impedir a l’agent exercir les funcions pròpies del càrrec. Tot i això, constata que no hi ha evidència que acrediti que l’acusat fes cap acte de violència sobre les persones o objectes més enllà de l’atemptat contra el policia, ni que contribuís a l’execució d’actes de violència de tercers.

A més, remarca que l’acte del manifestant va ser “irrellevant” per alterar la pau pública. Per això afirma que cometre un delicte d’atemptat durant la manifestació no constitueix un delicte de desordres públics. Malgrat que diu que hi pot haver indicis que si una persona fa un acte d’atemptat contra un lloc proper de qui fa delictes de desordres hi pot haver “coordinació o ajuda mútua”, apunta que l’indici no és suficient i que per tant “la llacuna probatòria” impedeix afirmar més enllà de la hipòtesi.

Al seu recurs la defensa al·legava que alguns dels fets no quedaven provats pel relat de la sentència i que no estava acreditat que hagués fet res susceptible de ser desordre públic. També argumentaven que la declaració del testimoni era “dubitativa” i que no s’havia analitzat degudament el testimoni de la defensa.

El TSJC resol que el tribunal va valorar totes les proves i constata que la declaració del testimoni va ser “clara”. Sí que accepta canviar lleugerament el relat dels fets, on l’Audiència afirmava que l’acusat havia agafat el policia i l’havia empès contra els manifestants, ja que creu que això no queda demostrat per les proves. Més enllà d’això, el tribunal creu que no hi ha motius per dubtar de la credibilitat del testimoni.

Segons la defensa del condemnat, és “una petita gran victòria” que el tribunal “hagi corregit l’abús” del delicte de desordres públics, ja que creuen que es feia una aplicació massa extensiva d’aquest tipus penal. De fet, denuncien que aquesta pràctica “s’està generalitzant en la persecució de l’independentisme i la repressió al dret de manifestació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat