Societat

Els suïcidis a les presons es disparen el darrer any

Onze reclusos es van treure la vida als penals catalans el 2020, prop del doble de la mitjana anual, i aquest any ja en són tres

Justícia i Salut acorden canvis en el programa de prevenció, que ha atès 595 presos

Un total de 48 persones s’han suïcidat en els penals catalans en els darrers sis anys. La mitjana anual és de set o vuit morts d’aquest tipus, però l’any passat la xifra de suïcidis va pujar a onze reclusos. I aquest any ja són tres els que s’han tret la vida. Els departaments de Justícia i Salut preveuen introduir canvis aviat en el programa marc de prevenció de suïcidis a les presons, que van consensuar l’estiu del 2019.

“No tenim cap hipòtesi sobre aquest augment. Hi pot haver molts factors, com també la pandèmia”, admetia Gemma Torres, subdirectora general de Programes de Rehabilitació i Sanitat del Departament de Justícia, en una jornada recent de prevenció de suïcidis a l’entorn penitenciari, al Centre d’Estudis Jurídics.

Torres hi afegia que des de l’aplicació del programa s’han atès 595 interns amb idees d’autòlisi, i que cal unificar criteris d’aplicació als centres, així com més suport a les famílies. Elisabet Turu, directora del Programa de Salut Penitenciària del Departament de Salut, també va detallar que ara s’estudia si calen més actuacions en el règim d’aïllament (DERT), on es produeixen el 25% dels suïcidis –va indicar– i també més atenció a la franja de menors de 30 anys. El 2017 Justícia i Salut van aprovar contractar un centenar de professionals perquè tots els penals tinguessin un servei de psiquiatria fix.

En la jornada, el doctor Álvaro Muro, coordinador dels serveis de psiquiatria penitenciària a Brians 1, gestionat per Sant Joan de Déu, va compartir amb Cecília Borràs, presidenta de l’associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS), que cal parlar del suïcidi “obertament i amb responsabilitat”, tant amb les persones que ho intenten com amb el seu entorn, per prevenir i trencar falsos mites. “Cal parlar-ne. Si no opera la realitat, opera la fantasia”, explicava el doctor Muro, a més d’indicar que el més difícil de detectar és el “suïcidi existencial: quan la persona no veu futur a res”. Segons els experts, el nombre de suïcidis és set cops més alt en la població reclusa que en la general. Muro va fer èmfasi que els professional també pateixen, que cal donar-los suport i que abans es buscava el culpable d’una mort.

Programa pioner

Una mostra de la implicació del personal penitenciari és el programa psicoeducatiu N’Viu, confeccionat per professionals de tractament dels centres penitenciaris de Catalunya en col·laboració amb l’Hospital Universitari de Vic. La psicòloga Saray Valdivieso va explicar que veien com persones que havien intentat suïcidar-se tornaven a fer conductes d’autòlisi (diferent de les autolesions) en els mòduls i volien ajudar-los. El programa, que funciona a la comunitat, consisteix en sessions en grup en què els reclusos aprenen eines per quan tot s’enfosqueix o estan al final de l’escala, com ara tenir una llista de persones amb qui poder parlar o l’anomenat “Kit de l’esperança”, en el qual la persona ha guardat fotos, cartes o records per repassar en moments de crisi. Ara es corregiran aspectes i s’implantarà a tots els penals.

Eva Durán, cap d’unitat de servei d’interior al penal de Quatre Camins, va fer una intervenció molt emotiva i va explicar com ha evolucionat l’àrea de vigilància a les presons: “Ara també som el professional que observa i interactua amb els interns.” A més del protocol de prevenció de suïcidis, Durán va demanar més eines, a més d’espais per als professionals per poder digerir l’experiència viscuda. Va explicar que amb el primer confinament, tancats a les cel·les, hi havia dos reclusos que “s’autolesionaven contínuament”, i va patir per les seves vides.

LA DATA

01.06.19
El protocol de prevenció
de suïcidis s’acorda entre Justícia i Salut per actuar de manera multidisciplinària a les presons catalanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona