Societat

Diables

Tronades aèries i versots 4.0

Moltes colles de diables van gravar i editar en vídeo els versos satírics de l’any passat

La nova temporada es presenta “incerta”, tot i que han presentat moltes propostes per adaptar-se a les restriccions de la Covid

El Ball de Diables de Vilafranca farà divendres el seu Diabòlic, amb gimcana i mostra de fotos

“Collons, com està el panorama... Coronavirus, corruptes i empresonats... Ara que ningú s’estranyi que Juanca s’hagi fugat!”, exclamava Llucifer en el vídeo que per la festa major de Sant Martí van penjar a les xarxes l’any passat els Diables d’Altafulla. Com moltes altres colles, encara que la pandèmia havia obligat a anul·lar tots els actes festius, no va voler renunciar als seus tradicionals versos satírics. Gravar escenes i editar-les en vídeo és el que també van fer, majoritàriament, la resta de colles que el 2020 van voler mantenir la tradició de repassar, amb la llengua ben esmolada, l’actualitat del poble i el país.

Com explica Pep Enric Martí, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya,“els diables han estat dels més perjudicats per les restriccions imposades amb la pandèmia, perquè, encara que s’hagi autoritzat algun acte, que s’hagin de fer en llocs delimitats i amb la gent asseguda fa que aquesta activitat sigui totalment inviable”. “El Procicat posa en un mateix sac totes les expressions de cultura popular i mai ha acceptat fer-ne una regulació específica”, lamenta. Martí remarca que la federació i les colles han proposat formats que mantenen –part de– l’essència dels diables i també garanteixen la seguretat de tothom, com ara els correfocs confinats, que ja es van fer l’any passat en diversos barris de Barcelona i a l’Alforja, al Baix Camp. Es tracta de correfocs que la gent pot veure des del balcó o la finestra de casa seva. “És la manera de mantenir un mínim de vida cultural”, reflexiona el president de la Federació de Diables, que indica que l’any passat es van haver de cancel·lar un 90% dels actes programats per les colles associades: més de 900 activitats.

Entre les poques coses que s’han pogut fer i que s’intentaran repetir aquesta temporada, destaquen les tronades aèries –espectacles pirotècnics que es poden seguir des del balcó o el terrat de casa–, castells de focs repartits per diferents espais de cada poble o ciutat, i espectacles en descampats i altres espais grans.

Al costat de cercaviles i correfocs, des de fa més d’un any s’han suprimit també totes les activitats que donaven vida a les colles, com les sortides i els sopars de germanor, i això no només ha fet que hi hagi baixes entre els socis, sinó que no n’hi hagi de nous. És per això que, tot i que hi ha debat intern a la colla, com passa a totes, Josep Torres, vocal dels Diablons de Riudoms, opina que “cal fer coses encara que siguin poques i limitades, perquè tant de temps d’inactivitat provoca desgana i després costa molt arrencar”. Per la festa major d’estiu de Riudoms, els Diables van treballar moltes propostes –enceses en diversos llocs del poble, tronades, espectacles aeris–, però finalment l’Ajuntament no en va autoritzar cap. Ara afronten la temporada, de nou, amb “incertesa”, però no deixen de moure’s: acaben d’engegar una campanya per ajudar el comerç de proximitat.

Gimcana i exposició

També s’han intentat adaptar a la situació les colles de balls de diables. Com explica Martí Parellada, cap de colla del Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, com que en el seu cas no sols fan correfocs, sinó que hi ha una part de representació teatral que és molt important, que es puguin fer espectacles en entarimats i amb gent asseguda suposa per a ells “un bri d’esperança”. L’any passat no va poder ser i van optar per la versió 4.0, editant un vídeo amb l’entremès del seu ball. De moment, tenen una primera cita important divendres, quan celebraran el Diabòlic, una jornada en què feien una cercavila i convidaven diverses colles. Han “reinventat” la festa i han ideat diversos actes alternatius, com ara una gimcana per als petits, una mostra de fotos i els seus tocs de tabal penjats a Spotify. “Tenim l’esperança de tornar a la normalitat al més aviat possible, però mentrestant continuarem lluitant per la cultura segura i organitzant actes adaptats”, resumeix Parellada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona