Societat

Esquizofrènia

Més ansietat i obsessions

efectes ·

La pandèmia ha accentuat els malestars físics i mentals del Jorge

La por a posar-se malalt l’ha afectat però també no poder fer activitats de grup

Actualment està ingressat en un centre de rehabilitació

El Jorge ha tornat a fer teatre i cant, ara que s’han reprès les activitats comunitàries

A Jorge García fa anys que li van diagnosticar esquizofrènia. Té una discapacitat intel·lectual lleu i també pateix un trastorn d’ansietat que li provoca moltes obsessions i malestars físics com “insomni, mal de cap i de panxa i dolors per tot el cos”, explica. Abans de la pandèmia, vivia amb la seva mare i controlava la malaltia amb medicació, visites al psiquiatre i participant activament en les activitats organitzades pel club social de l’associació Arep per la salut mental, com ara teatre i ràdio. Ara està ingressat en un servei de rehabilitació comunitària perquè la pandèmia l’ha deixat tocat. “Vam fer la primera valoració del Jorge al setembre. Les llàgrimes li queien galtes avall, estava molt trist i decaigut i tenia moltes obsessions i pors. Se’l veia desesperat, però no el vam poder ingressar fins tres mesos després perquè amb la Covid ens havíem quedat sense instal·lacions”, explica una de les seves terapeutes.

En Jorge va viure el confinament “més o menys bé”, relata, però el problema va ser que va començar a desenvolupar “noves manies”, com ara netejar-se les mans o dutxar-se “moltes vegades al dia”, i tenir pensaments en cercle que l’arribaven a bloquejar i a provocar-li forts atacs d’ansietat. “El pensament del Jorge és de base molt obsessiu i això es va agreujar amb la pandèmia i les restriccions imposades, perquè temia posar-se malalt i a més estava ell sol amb les seves pors, perquè totes les activitats comunitàries es van cancel·lar”, indica la seva terapeuta. “Ell ara aquí està bé perquè li va molt bé tenir gent amb qui parlar i concentrar-se en l’activitat que fa per poder-se apartar una mica del seu pensament circular”, reflexiona.

Al centre, el Jorge fa, entre altres coses, exercicis de memòria i estimulació cognitiva, tallers artístics, hort, passejades i –amb el marge que ha permès la pandèmia– activitats en grup vinculades a l’entorn, ja que l’objectiu final és que els pacients puguin recuperar la seva autonomia i reintegrar-se a la societat. De moment i gràcies al relaxament de les mesures anti-Covid, ha pogut tornar al teatre i a la coral del club social, activitats que li donen “molta vida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alimentació

Aliments innovadors amb proteïnes, premis Innoval

L’Hospitalet de Llobregat
GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ