Societat

HISTÒRIA

La guerra amb ulls de nen

Una exposició a Banyoles mostra il·lustracions fetes per escolars durant el conflicte bèl·lic espanyol

S’utilitzaven per donar a conèixer al món la causa republicana

Durant la guerra espanyola del 1936 al 1939, molts escolars del bàndol republicà van ser traslladats a unes colònies a mesura que avançaven les tropes franquistes, a fi de tenir-los allunyats del conflicte i alhora permetre que poguessin seguir els seus estudis amb certa normalitat. D’aquestes estades col·lectives n’hi va haver sobretot al País Valencià. A Catalunya se’n va establir una a Portbou. En consumar-se la derrota republicana, molts d’aquests infants van marxar cap a l’exili.

Tot aquest procés forçosament traumàtic –el trasllat, les colònies, la reculada i el pas cap a un país desconegut– va ser plasmat per aquestes criatures en uns dibuixos que el govern republicà distribuiria a diferents països com a reclam de la seva causa. Se’n pot veure una selecció a Llapis, paper i bombes. 1936-1939, una exposició que fins a finals de juny es podrà visitar al Museu Arqueològic de Banyoles . Aquest centre i l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, la Universitat d’Alacant i el Museu d’aquesta mateixa universitat l’han produïda amb material provinent de diverses universitats nord-americanes i la Biblioteca Nacional espanyola . La mirada ingènua dels autors, d’entre 9 i 15 anys –matisada pel to propagandístic que necessitava la República–, hi reflecteix des de bombardejos sobre hospitals fins a batalles, passant per soldats i escenes quotidianes en un jardí, una classe i els dormitoris, o uns paletes treballant en un edifici. També hi ha alguna caricatura del general Franco. En l’apartat dedicat a l’exili, resulten molt emotives les escenes de famílies, maletes en mà, acomiadant-se de les nenes i els nens en estacions o a punt d’agafar un autobús. En clau local, en una vitrina s’han reunit documents vinculats a la guerra a la comarca, per exemple, la llista de refugiats –bona part dels quals, mainada– acollits als municipis de Vilademuls o Cornellà del Terri. En aquest darrer veiem que n’hi van arribar sobretot de Catalunya mateix, però també molts de Santander, Biscaia i Saragossa. Completen el muntatge alguns cartells i fotografies del fons del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca.

En el marc del projecte de recuperació de la memòria històrica que està desplegant l’ Ajuntament , l’exposició es vol adreçar especialment als estudiants dels centres d’ensenyament de Banyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA