Societat

El Procicat preveu aprovar aquesta setmana el pla de reobertura de l’oci nocturn

Perquè es faci efectiva caldrà esperar que l’Estat aixequi el tancament del sector

Ramentol demana “no estigmatitzar” la gent jove després de les aglomeracions al carrer durant el cap de setmana

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha anunciat aquest dilluns que aquesta setmana el Procicat aprovarà el pla sectorial de reobertura de l’oci nocturn. Un cop hi doni el vistiplau, però, el document quedarà en pausa fins que l’Estat espanyol aixequi el tancament sectorial decretat a l’agost amb l’aval de totes les comunitats autònomes.

En una roda de premsa a Sitges, Ramentol ha assegurat que la Generalitat porta temps treballant en la reobertura de l’oci nocturn. Un dels primers passos d’aquest procés és l’aprovació del pla sectorial per part del Procicat, cosa que la Generalitat preveu donar aquesta mateixa setmana. “És un pla que ja està madur”, ha assegurat.

Quan s’aprovi el document encara no es podrà fer efectiva la reobertura. Abans d’aixecar persianes, ha explicat, caldrà seguir avaluant l’evolució de la pandèmia a nivell sanitari. Ramentol ha assenyalat que se segueix el mateix patró que en altres sectors econòmics, que és el de fer “prevaldre les màximes garanties de seguretat i vetllant per a què el moment escollit sigui l’adequat”.

De totes maneres, no n’hi haurà prou amb el vistiplau de la Generalitat per reobrir el sector, ja que el govern espanyol va aprovar a l’estiu un decret que impedeix l’activitat de l’oci nocturn a totes les comunitats autònomes.

Ramentol confia que aquest veto s’aixecarà “quan arribi el primer millor moment possible”. “Segur que no serà molt lluny”, ha augurat, basant-se en el descens de la incidència de la pandèmia i en la cobertura que està assolint la campanya de vacunació. El secretari general de Salut confia que aquests dos factors, afegits a l’arribada de la calor, faran que amb l’arrencada de la temporada d’estiu arribin també “unes condicions millors” per avaluar la reobertura de l’oci nocturn.

“A la que el camí ho permeti, obrirem”, ha insistit, sense aportar més precisió. Sí que ha recalcat, però, que el dia que es permeti la reactivació del sector serà “amb la seguretat per a tots de que després no sigui necessari fer marxa enrere”. Ramentol ha lamentat que l’oci nocturn sigui l’únic sector que continua tancat per la Covid-19. 

D’altra banda, el portaveu de Salut ha demanat criminalitzar els joves sinó considerar-los com uns “aliats” en la represa de l’activitat nocturna. 

Després de les celebracions que hi ha hagut aquest cap de setmana als carrers pel final de l’estat d’alarma, Ramentol ha defensat que “la majoria” dels joves compleixen les mesures de seguretat sanitària.  “Hem d’evitar caure en la seva estigmatització. És un col·lectiu que porta molt temps suportant el mes de les mesures, amb molta cruesa”, ha recordat. A més, ha assegurat que la seva col·laboració ha estat bàsica per al control de la pandèmia. “El col·lectiu jove no només són uns aliats [per reprendre l’oci nocturn], sinó que són uns autèntics herois”, ha reblat.

Ramentol ha replicat així a les queixes dels empresaris que assenyalen el tancament del sector com a causant de les festes al carrer durant el darrer cap de setmana.

El responsable de Salut ha fet aquestes declaracions coincidint amb la presentació de l’assaig clínic amb què reobriran cinc pubs de Sitges la nit del 20 de maig.

Assaig d’oci nocturn a Sitges

ACN

L’oci nocturn tornarà a funcionar efímerament a Sitges la nit del 20 de maig en el marc d’un assaig clínic.

Cinc locals del carrer Primer de Maig –també conegut com el Carrer del Pecat- reobriran de les onze de la nit a les tres de la matinada. Hi podran entrar 400 persones que prèviament hauran d’haver superat un test d’antígens, segons ha detallat el departament de Salut aquest dilluns, que ha donat llum verd a l’assaig. La prova pilot s’havia de fer passada la Setmana Santa, però la logística necessària ho ha endarrerit. Malgrat la intenció era assimilar el màxim la prova a una nit real de festa en cap de setmana, per motius d’ordre públic s’ha optat per fer-ho un dijous.


S’hi preveu la participació de 400 persones, les quals prèviament s’hi hauran d’inscriure a través d’una pàgina web habilitada des de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Sitges. L’únic requisit per participar-hi és ser major de 18 anys i resident al Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat o Barcelona. En el cas que se superin els 400 inscrits, el comitè científic de l’IDIAP Jordi Gol –supervisors científics de l’estudi- seleccionaran els participants en base a criteris tècnics per desenvolupar l’experiment. La xifra total d’assistents a l’assaig clínic s’eleva fins els 450 si s’hi sumen els treballadors dels locals i el personal de seguretat.

El mateix dia 20 de maig tots els participants hauràn de superar un test d’antígens per certificar que no són portadors de la Covid-19. Aquestes proves es faran tres hores abans de l’assaig clínic, al voltant de les vuit del vespre, en uns espais habilitats expressament a Sitges.

A partir de les onze de la nit els participants que donin negatiu al test podran accedir al tram del Carrer del Pecat on se situen els cinc locals on se celebrarà l’assaig clínic: Everlasting, Pachito, Rich Monkey, Las Vegas i Blitz. Durant la nit, l’accés al carrer quedarà delimitat per garantir un control d’accés.

Els clients hauran de dur una mascareta quirúrgica facilitada per l’organització i podran entrar i sortir dels bars musicals quan vulguin, alhora que hi haurà llibertat per romandre dins els locals o bé seure a les terrasses.

La iniciativa, gestada pels empresaris i finançada pel consistori, vol ser una prova per determinar com pot reprendre l’activitat tot l’oci nocturn d’arreu de Catalunya.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES