Societat

Familiars de les residències volen que s’aclareixin les morts

Quinze organitzacions d’àmbit estatal fan front comú perquè s’investigui la gestió als centres on haurien mort 40.000 avis

Reivindiquen que s’ajustin les ràtios del personal i que es facin “inspeccions reals”

Les organitzacions de familiars i usuaris de residències volen saber què va passar durant la pandèmia als centres residencials perquè hi haguessin tantes morts. Segons denuncien els familiars, els ancians morts per Covid als centres residencials podrien ser uns 40.000, deu mil més del que recullen les xifres oficials.

Amb l’objectiu d’exigir responsabilitats del que consideren una “tragèdia humana”, ahir es va presentar telemàticament la plataforma que en un àmbit estatal han constituït una quinzena d’entitats. Els diferents portaveus van coincidir a dir que ho volen saber perquè no es torni a repetir la situació viscuda. Entre el decàleg de reivindicacions, la nova plataforma exigeix que es creïn comissions als parlaments autonòmics per investigar la gestió que es va dur a terme als centres residencials perquè la “justícia no hi ha volgut entrar”.

La portaveu de la coordinadora de famílies a Catalunya, María José Carcelén, va recordar que la fiscalia de Barcelona no ha volgut parlar amb els residents, familiars i treballadors i que, per contra, va decidir arxivar la denúncia col·lectiva a 30 residències, amb 195 denunciants.

La portaveu de les famílies també va indicar que l’administració hauria de fer un estudi sobre les seqüeles emocionals i físiques sofertes per les persones que viuen en residències i que han patit pels “aïllaments salvatges” i després amb els confinaments que es van fer a la població. “Teníem avis que caminaven i que ja no ho fan, que es comunicaven i que ara no parlen”, lamenta Carcelén, que reclama amb urgència que a les residències lliures de Covid s’ampliïn les visites a una hora diària i que es posi fi a les “restriccions arbitraries” fixades per algunes direccions de centres. Una “qüestió bàsica” per als representants dels familiars és que s’estableixin, de manera científica, unes ràtios de personal a les residències que se centrin en l’atenció als ancians i a “aparcar el model mercantilista imperant”, que, segons Carcelén, busquen les empreses privades que en porten la gestió. El portaveu de l’entitat madrilenya, Miguel Vázquez, insistia en la falta d’inspectors, un per cada 200 residents, per fer un control continuat de la qualitat dels serveis, i que siguin “reals, sense previ avís”. “Volem saber els percentatges detectats d’úlceres, les caigudes que es produeixen a l’any, els casos de desnutrició i que s’eliminin els lligams físics o químics”, reclamen des de la plataforma.

Els seus representants estudien la possibilitat de recórrer al Parlament Europeu i a la Cort Europea dels Drets Humans i presentar una denúncia col·lectiva per les morts i els aïllaments a les residències espanyoles. A més, alerten del dèficit de places de residència d’entre 75.000 i 80.000, amb una llista d’espera per aspirar a les ajudes a les dependència d’unes 234.000 persones.

LA FRASE

Teníem avis que caminaven i que ja no ho fan, que es comunicaven i que ara no parlen
María José Carcelén
portaveu de la coordinadora de familiars 5+1

Seat serà la primera a vacunar 800 treballadors

Seat és la primera empresa que vacunarà a les seves instal·lacions. La multinacional de Martorell començarà avui a administrar vacunes, en coordinació amb Salut, al personal de més de 50 anys.

Vacunes per als professors que fan la selectivitat

El ministre d’Universitats, Manuel Castells, ha explicat que s’està valorant amb les autonomies la possibilitat de vacunar els professors universitaris que participin en la selectivitat.

La decisió sobre AZ, cosa de dies

La ministra Carolina Darias va anunciar en el Consell Interterritorial de Salut que “la setmana vinent” es prendrà una decisió definitiva sobre com completar la pauta de vacunació als professionals essencials que només han rebut una dosi d’AstraZeneca.

Montserrat pregarà pel final de la pandèmia

Montserrat és el santuari de l’Estat que ha estat escollit pel papa Francesc perquè sigui un dels llocs de món on es fa, aquest maig, una marató de pregàries pel final de la pandèmia. La missa i el res del rosari davant la Moreneta serà el dissabte dia 22. La cerimònia, amb els cants inclosos de l’escolania, es retransmetran per tot el món, un fet important de cara a la projecció del monestir benedictí.

Els farmacèutics reclamen la segona dosi

El Col·legi de Farmacèutics de Catalunya reclama que es posi fi a la immunització de tot el personal de farmàcia i que aquells ja vacunats amb una primera dosi d’AstraZeneca puguin rebre la segona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona