Societat

ERC, Junts, CUP i ECP presenten una proposició de llei per recuperar el lloguer social i evitar els denonaments

“Si no actuem, vindrà un tsunami de 26.000 desnonaments”, ha avisat la portaveu de la PAH de cara al 2022

Els grups parlamentaris d’ERC, Junts per Catalunya, la CUP i En Comú Podem s’han compromès a tramitar per la via d’urgència una proposició de llei per restituir i ampliar les mesures incloses en el decret llei 17/2019 i la llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i dels quals el TC en va tombar alguns articles. Els grups entraran al registre aquest mateix dimarts la proposició que sorgeix de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la Llei de l’Habitatge 24/2015. Entre d’altres, l’objectiu del text torna a ser que els grans tenidors (que tenen com a mínim deu immobles en propietat) ofereixin un lloguer social a famílies vulnerables que ocupen un habitatge i evitar els denonaments.

La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha destacat des del Parlament que amb el registre de la proposició de llei es dona “un missatge d’esperança” a milers de famílies en risc. “Si no actuem, vindrà un tsunami de 26.000 desnonaments”, ha avisat.

En una roda de premsa des del Parlament acompanyada de representants dels quatre grups parlamentaris, Delgado ha subratllat que la nova llei servia per “recuperar amb urgència” les mesures que es van ampliar amb la llei 24/2015 mitjançant el decret 17/2019. L’objectiu dels partits és que la nova llei es pugui aprovar a l’octubre, segons han explicat. “És una proposició de llei que no només recuperar les mesures sinó que les millora”, ha insistit Delgado.

Entre les mesures, hi ha l’obligatorietat que bancs i grans tenidors –que tinguin deu habitatges i no quinze més ara- estiguin obligats a oferir un lloguer social a famílies vulnerables per evitar els desnonaments en el termini d’un mes entre que s’acredita la situació de risc i la presentació de l’oferta. Així mateix, s’iguala el període de cessió i passaria de ser de tres anys a set anys, com preveu la llei espanyola. “Es tracta de posar en circulació els habitatges buits de grans tenidors”, ha comentat el membre de la comissió jurídica del Grup Promotor de la Llei 24/2015, Josep Babot.

El govern espanyol va aprovar una moratòria en els desnonaments que finalitza el pròxim 9 d’agost. Delgado ha advertit que a partir del 2022 “vindrà un tsunami de 26.000 desnonament, una xifra mai vista i una xifra superior a la del 2013”. Segons la portaveu de la PAH, “la pandèmia ha aguditzat i agreujarà l’emergència habitacional i fa més de 12 anys que dura”.

D’altra banda, Josep Babot ha defensat que les mesures que incloïa la llei tombada pel TC eren constitucionals i que l’alt tribunal les va rebutjar per defecte de forma del decret 17/2019.

El diputat d’ERC Pau Morales ha remarcat que començar la legislatura amb el registre d’aquesta proposició de llei era un compromís inclòs en els dos acords amb Junts per Catalunya i la CUP. “És molt important que les institucions siguem capaços de prendre la iniciativa i no anar a remolc de les desigualtats”, ha comentat Morales, que s’ha mostrat convençut que el text tirarà endavant.

Pel que fa la diputada de Junts Glòria Freixa ha subratllat que cal “donar resposta a milers de famílies” i ha demanat a la resta de formacions i entitats que els ajudi davant el govern espanyol a acabar amb “l’infrafinançament endèmic” en polítiques d’habitatge. “En el finançament, hi veiem l’única sortida”, ha afegit Freixa. “No podem carregar al propietari particular les polítiques que cal fer des de l’administració”, ha afegit.

D’altra banda, la diputada d’En Comú Poden Susanna Segòvia s’ha compromès a afavorir la tramitació accelerada i “amb tota l’agilitat” del text i ha dement “valentia política” desplegar la llei. Així mateix, s’ha preguntat si el Govern es va comprometre a desplegar 1.000 milions d’euros en polítiques d’habitatge en un any, com consta en l’acord amb la CUP, o en quatre anys, com consta en l’acord amb Junts, segons ha dit.

Per últim, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets també ha exigit que es destinin “partides pressupostàries potents” per dotar de recursos a la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat