Societat

Madrid rectifica i descarta imposicions en l’oci nocturn

El Consell Interterritorial de Salut aprova per unanimitat que siguin els governs autonòmics els que decideixin com i quan reobrir

La ministra justifica el canvi de criteri per “l’escolta activa”

Després que l’Audiencia Nacional suspengués dilluns les restriccions aprovades dimecres de la setmana passada per a la restauració i l’oci nocturn a la Comunitat de Madrid, ahir el Ministeri de Sanitat va rectificar i per aconseguir el consens va renunciar a imposar cap mesura en la reobertura de l’oci nocturn. A diferència de la setmana passada, que havia acordat, aquell cop sense unanimitat, obligar a tancar l’oci nocturn a les tres de la matinada arreu i no obrir-lo a les comunitats amb un risc alt o molt alt, ahir el Consell Interterritorial de Salut, on hi ha el ministeri i les comunitats autònomes, va acordar deixar en mans dels governs autonòmics la decisió última sobre en quines condicions ha de reobrir l’oci nocturn.

Les mesures que afecten bars i restaurants van quedar fora de l’acord d’ahir i la ministra va justificar el canvi de criteri en el tema de l’oci nocturn dient que “el ministeri no imposa res” i que s’ha produït “una escolta activa, també amb els sectors afectats”. Que no hi hagi imposició, va precisar Carolina Darias, no vol dir, però, barra lliure, sinó que “cada comunitat, en funció de la seva situació, haurà de prendre la decisió d’anar obrint”.

Catalunya, segons el barem fixat pel ministeri, es troba en un risc mitjà, que va de 50 a 150 casos per 100.000 habitants d’incidència acumulada a 14 dies. Ahir encara havia baixat una mica més respecte a la setmana anterior i era ja de 99,44 casos per 100.000 habitants. I, per tant, estava entre les comunitats que podien obrir fins a les tres de la matinada, segons l’acord anterior.

Tot i així, el govern català va rebutjar l’acord, que deixava molt clar que la mesura era “d’obligat compliment”, com es va arribar a publicar al BOE.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va expressar dijous passat la seva voluntat d’obrir l’oci nocturn “molt aviat”. És molt possible, doncs, que el nou acord, que deixa la decisió en mans dels governs autonòmics, es publiqui avui mateix al BOE i que Catalunya prengui la decisió abans d’aquest cap de setmana.

Aquesta setmana Fecasarm ha demanat al govern que presenti un recurs com va fer Madrid perquè consideren que la decisió de la setmana passada “és una intromissió en les competències que ja no té sentit perquè ja no hi ha estat d’alarma”. Però el govern ha preferit la via de l’acord. Ahir, algunes veus del sector van agrair la rectificació i van demanar als governs autonòmics que reobrin ja un sector tancat des de fa 15 mesos.

197 pacients a l’UCI

Ahir hi havia 582 pacients ingressats, dels quals 197 eren a l’UCI. El risc de rebrot era de 89. I l’Rt, de 090. Pel que fa a la vacunació, hi havia ja 1,8 milions de catalans amb la pauta de vacunació completa i més de tres milions que com a mínim ja han rebut la primera dosi.

LA FRASE

Hem buscat l’acord, la unanimitat, perquè la sortida a aquesta crisi ha de ser conjunta
Carolina Darias
ministra de sanitat

LA XIFRA

99,4
casos
per cada 100.000 habitants és la incidència acumulada a 14 dies a Catalunya. Entra dins del risc mitjà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona