Societat

MARCOS ORÚS

PRESIDENT DEL GREMI DE FIRAIRES DE BARCELONA

“La fira és segura i volem fer-ne més”

“A l’interior del parc cada atracció controla el seu aforament i la desinfecció abans de tornar a omplir”

“Voldríem tancar més tard, com la restauració, però això depèn del Procicat i per ara no hi ha canvis”

Buscar-se la vida
Orús, que porta tres atraccions infantils amb la seva dona i el fill, ha buscat altres feines per subsistir l’últim any. Com molts firaires fa generacions que són en aquest sector, greument tocat per la pandèmia

Els firaires han pogut tornar a muntar les atraccions després d’un any i mig tancades. Mataró és la primera gran fira després de la pandèmia.

Com afronten la tornada?
Amb molta esperança i il·lusió perquè han estat uns mesos molt durs per a tots. Ens ha costat molt aconseguir les autoritzacions del Procicat i que els ajuntaments confiïn en nosaltres.
És un nou format de fira amb accessos controlats.
Per a les fires de grans dimensions vam plantejar aquest projecte de tancar els accessos perquè és l’única manera de garantir la desinfecció als punts d’entrada i controlar els aforaments. A l’interior cada atracció està delimitada i controla les cues d’espera i la desinfecció dels torns que han de pujar.
Hi tornen totes les atraccions?
Hi som la majoria, un 85% de l’última vegada, però és cert que hi ha famílies que s’han buscat altres feines i encara no ho veuen clar. Per a nosaltres la temporada comença per Setmana Santa i pel que queda prefereixen tornar l’any vinent. Som conscients que amb les restriccions podem anar enrere i és un risc que assumim.
Temen que no els acabin sortint els números?
És clar que no serà el mateix d’abans, però tot és millor que estar-se a casa. A Mataró els dissabtes es podien aplegar fins a 20.000 persones, i ara tenim un aforament de 8.000. Confiem que la gent respongui com s’ha vist en altres sectors com la restauració.
Estan responent els municipis?
Mataró és l’aparador per demostrar que la fira és segura i que en volem fer més. Ho volem fer bé i que es fixin en nosaltres. Tenim confirmades les de Premià de Mar i a Barcelona les festes de Sants i Gràcia. Estem en negociacions amb Blanes, Ripollet, Santa Coloma, Mollet i, si tot va bé, podrem acabar la temporada.
Els ajuden d’alguna manera des dels municipis?
Negociem si és possible rebaixar les taxes que paguem, però a Mataró no es podia i ens van ajudar amb la despesa del tancament del perímetre del parc i la seguretat. Pel que fa a l’horari, voldríem tancar més tard, com la restauració, però això depèn del Procicat; per ara no hi ha canvis.
El sector ha rebut ajudes?
Des del març fins ara vam rebre al desembre 6.000 euros de la Generalitat. Estem negociant una segona línia d’ajuts com les de l’oci nocturn i els parcs infantils per reactivar-nos i afrontar la inversió d’inspeccions, revisions i assegurances, uns 6.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona