Societat

GENÍS ROCA

CO-COORDINADOR DEL GRUP DE TREBALL CATALUNYA 2022

“Hi ha molt talent que no es persona a l’espai públic”

“Diem a qui ho fa que els partits polítics no han de col·locar els quadres en l’alta direcció de l’administració”

“Fa anys que discutim la forma que hauria de tenir el país i ens sembla que discutim poc sobre el contingut que li volem donar”

“El món privat i l’administració prenen decisions, el 2021, sense sistemes de dades”

ARQUEÒLEG DIGITAL
Nascut a Girona el 1968, llicenciat en història a la UAB i arqueòleg especialitzat en el paleolític inferior, té un extens recorregut professional: des d’empresari especialitzat en la consultoria digital –fundador i president de Roca Salvatella–, fins a la docència i la gerència universitària, a més de formar part i estar vinculat a un munt d’entitats i fundacions, haver assessorat a administracions i col·laborar en mitjans de comunicació.
El país tira endavant quan té una societat civil organitzada, ambiciosa i punyent, i no ho detecto

Dijous, van entregar al nou govern el document Crida per reactivar el país que han elaborat 30 experts en col·laboració amb centenars d’entitats, amb 91 propostes . Roca comparteix algunes de les reflexions que s’hi recullen.

Defugen de la paraula pla o receptari. Què van presentar dijous al govern?
Aquest país està hiperdiagnosticat: tots són plans, llibres blancs, pactes nacionals... I aquest és un document fet per la societat civil. No som càrrecs electes i no tenim cap garantia que s’executarà, no és a les nostres mans. Fa anys que discutim la forma que hauria de tenir el país, i ens sembla que discutim poc sobre el contingut que li volem donar a aquesta forma. Assenyalem temes que ens sembla que ens haurien d’ocupar i, si després algú vol fer un pla de cadascun, que el faci.
Han triat 91 accions de més de 1.400. Què en fan de la resta?
N’hi ha amb què no estàvem d’acord, algunes eren molt de gremi o de territori, d’altres que de set en feies una i algunes amb què estàvem d’acord però ens tocava prioritzar. Ja vam dir que si fèiem un document en què tothom trobés el que volia trobar, seria un document fofo. 1.400 vol dir que al país hi ha molta gent amb ganes de fer propostes.
Entregaran les altres?
No. El que penso és que la societat civil ha d’espavilar. Ens queixem dels governs, però el país tira endavant quan té una societat civil organitzada, ambiciosa i punyent, i no ho detecto. Tot s’ha tornat molt partidista i amb lògiques institucionals, i aquella energia de la societat civil, que fundava Òmnium, l’Ateneu i el Liceu, ara no la veig.
A què ho atribueix?
El model proposat de la Revolució Industrial ha caducat. I quan s’arriba a un final d’etapa, l’individu dubta del grup. Va passar amb l’Imperi romà, en què ningú no confiava en el Senat. Estem en un model decadent i amb una proposta nova, la societat digital, que encara és inconcreta i genera incògnites. Si ens instal·lem mentalment en aquesta decadència, tot es debilita, es torna prim i individual. Ens queixem dels polítics, però els empresaris tampoc tenen lideratges ferms.
Hi ha grups de treball similars a l’Estat francès i Itàlia. Les conclusions són semblants?
La gran diferència és que el govern que ha fet l’encàrrec hi intervé molt. Nosaltres les hi vam presentar dijous i no en coneixien el contingut. Som un grup intensament independent i ningú no en ha proposat noms ni temes. I al document diem a qui ho fa que els partits polítics no han de col·locar els quadres en l’alta direcció de l’administració.
És un dels tres àmbits del document força contundent, ja que proposen un canvi radical.
L’administració a Europa ha agafat la derivada de garantir que el procediment sigui correcte i, si els resultats no acompanyen, els és igual. Defensem avaluar el professionals i els serveis segons el valor públic que generen. El bloc d’administració és la gran novetat d’aquest treball. I veiem com no hi ha cap proposta dels Next Generation per a l’administració.
Canvi de processos de selecció, professionalització de càrrecs... I just ara els nomenen.
Ja ho has vist. D’una conselleria passen a una altra i cal respecte pels professionals de l’administració, que n’hi ha de molt bons. És com si tinguessin un sostre de vidre perquè per molt bo que siguis en un àmbit mai arribaràs a director general perquè han de col·locar algú del partit.
Defensen la importància de tenir dades a partir de què implementar polítiques.
El que tenim no aguanta. Han de ser a temps real, públiques i privades. Les dades de turisme són de fa dos anys i un hoteler no pot saber el turista d’enguany d’on prové. I el mateix en qualsevol sector o amb les dades del PIB, de quan no hi havia pandèmia. El món privat i l’administració prenen decisions, el 2021, sense sistemes de dades. Proposem que hi hagi responsables de dades per sectors i zona, i llavors passarien coses.
Tenen plantejat algun sistema de control per veure quines accions s’implementen?
La meva opinió és que votar no és suficient. Hi ha mot talent que no es persona a l’espai públic perquè això dels partits és molt poc interessant o els mecanismes són estranys, perquè t’has d’afiliar a una entitat. La societat civil ha de buscar mecanismes, i defenso que s’ha d’organitzar en quatre equips: els que vigilen, els que molesten, els que proposen i els que participen. Nosaltres hem decidit proposar i si hi ha un grup que vigili, tant de bo. No seria just que ho féssim nosaltres.

Per què?
N’hi ha que no els surt de l’ànima i n’hi ha que han donat 11 mesos d’esforç i volen passar el testimoni. Si que dins el grup hi ha gent amb ganes de vigilar, però dic que ja ens organitzarem i això no vol dir que aquest grup tingui continuïtat.
Algun aspecte reflectit al document que no esperava?
Dues coses. En habitatge ara he assimilat que l’accés digne a un habitatge digne és el veritable motor de lluita contra les desigualtats. Si analitzes i fas una llista dels diferents problemes socials veus que forma part de la solució. És una mesura molt transversal d’intervenció social. L’altra és la necessitat d’ajuntar el departament de Salut amb el de Serveis Socials. A més, hem estigmatizat aquests últims, com si fos una cosa dolenta, i no és un servei per a desgraciats. El document diu que quan un neix té un metge de capçalera i hauria de tenir també un professional dels serveis socials.
De tot el document que veu més urgent a fer?
Hem parlat amb centenars de persones i tots els sectors ens parlaven de la seva part, però sempre afegien el tema de l’administració. Hi ha un clam. És el típic tema que tots sabem i que, per al meu gust, se’n parla poc. A cap programa electoral ni plans econòmics es diu que reformaran l’administració. És el capítol més evident i el menys tractat.
I quins són els aspectes més destacats?
M’interessa el paper que ha de jugar la societat civil i l’ànima que travessa tot el document és el de la col·laboració públic-privada i avaluació de resultats. Ho trobes quan parles de qualsevol àmbit.
_Demanen que es reformuli aquesta col·laboració.
Algú em va dir: “ja veureu els de la CUP?” I jo crec que ens posaríem d’acord. També s’ha estigmatitzat. No és privatitzar el sector públic, però la col·laboració com a idea no pot ser dolenta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona