Societat

Exigeixen un entorn sense cotxes a les escoles de Girona

Vuit AFA presenten un manifest obert a adhesions en què es reclamen també més camins escolars i que es faciliti l’ús del transport públic i la bicicleta

Consideren ”petits retocs anecdòtics” el que s’ha fet fins ara

“Exigim que es desenvolupi un pla de pacificacions de carrers propers a totes les escoles de Girona amb l’objectiu de suprimir el trànsit a l’entorn immediat dels centres.” Aquest és el primer punt de les nou peticions incloses en el manifest Per una ciutat dels infants: entorns escolars segurs, saludables i lliures de cotxes, que es va presentar ahir al vespre al pont de Pedra i que ha estat promogut per Girona pel Clima i les vuit associacions de famílies d’alumnes (AFA) que han participat els últims mesos en la campanya Revolta escolar (Montfalgars, Annexa, Balandrau, El Bosc de la Pabordia, Montjuïc, Pericot, Bruguera i Àgora). En el text, obert a adhesions tant d’entitats com de ciutadans, destaquen que el confinament “va ser arreu del món el tret de sortida per modular l’espai públic”; en el cas dels infants, allunyant el trànsit de vehicles de les escoles o aconseguint que redueixin la velocitat quan s’hi acosten. “Més enllà de l’evident perillositat dels vehicles a motor, l’exposició constant a la contaminació acústica i atmosfèrica dels cotxes comporta retards en el desenvolupament cognitiu i neuronal”, subratllen. En el cas de Girona, però, troben que les actuacions que s’han fet en algunes escoles “són insuficients i es limiten a petits retocs anecdòtics, com ara ampliacions de voreres per facilitar la distància de seguretat”. Així, lamenten que “no s’han fet pacificacions de carrers, no s’han desenvolupat camins escolars segurs, no s’ha utilitzat l’urbanisme tàctic per reduir la velocitat dels cotxes i no s’ha fomentat el transport públic”.

Menys cotxes i altres

Tot i que en el manifest es reclama la supressió total del trànsit a l’entorn dels centres, s’hi indica que a les vies en què no es pugui per les seves característiques es redueixi “a un màxim d’un carril de circulació de cotxes i motos” i que si tampoc fos possible això s’hi incorporin radars de velocitat i altres mesures físiques de reducció de la velocitat “per aconseguir un nivell segur de 20 km/h”.

En el manifest se sol·licita que s’estudiï com desenvolupar nous camins escolars segurs i que “es doti els recorreguts de la infraestructura necessària perquè siguin còmodes i eficients”. També es demana que es potenciï el transport públic i que els carrils bici de davant de les escoles siguin segurs i amplis. A més, es vol que s’eliminin les places d’aparcament (incloses les de motos a la vorera) dels accessos als centres i que se substitueixin per aparcaments per a bicis, espais verds o per als vianants.

El text, en què s’insta l’Ajuntament a respondre les demandes de les AFA i les escoles, es reclamen també controls de contaminació i soroll, i que a dins les escoles “es garanteixi aire net d’alta qualitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers