Societat

Faran un centenar de pisos de lloguer assequible a Domeny

L’Ajuntament de Girona cedirà tres parcel·les al govern perquè construeixi i mantingui tres blocs de protecció oficial

L’equip de govern hi veu una “oportunitat històrica” i compta amb el sí de Guanyem, que critica el retard de l’operació

L’Ajuntament de Girona projecta la construcció de tres blocs de pisos de lloguer assequible –un centenar d’habitatges– al barri de Domeny. L’equip de govern, de Junts i ERC, ha negociat un conveni amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que serà aprovat en el ple de dimarts, com a mínim amb el suport de Guanyem (6 regidors), un dels tres grups de l’oposició.

La regidora d’Habitatge, Annabel Moya, i el vicealcalde, Quim Ayats –tots dos d’ERC–, van donar detalls ahir de l’operació. Moya va exposar que l’Ajuntament cedirà el dret de superfície de les tres parcel·les a Domeny Sud –al carrer Riera de Bullidors– durant 75 anys perquè el govern hi faci un màxim de 105 habitatges de protecció oficial. Als baixos dels edificis, hi hauria locals comercials. Entre les tres parcel·les –dues peces juntes i una de separada– sumen gairebé 10.000 m².

Dificultats d’accés

L’acord plenari de dimarts significarà l’inici de la posada a licitació i de la tramitació. Els pisos podrien estar fets el 2026, segons va dir l’edil d’Habitatge. La promoció pública està pensada per a persones “que tenen dificultats per accedir a l’habitatge; persones que tenen ingressos, però que els costa tenir pis”. Els pisos podrien ser per a joves, famílies i gent gran a qui calgui tenir un habitatge accessible i seran d’entre 70 i 80 m².

L’Agència de l’Habitatge qualificarà els edificis de Domeny d’habitatges de protecció oficial (HPO) i definirà, juntament amb l’Ajuntament, l’adjudicació i la formalització dels contractes. El consistori gestionarà directament vuit dels pisos que es construeixin, que seran per a inclusió social.

La promoció de Domeny, la primera d’habitatge públic a Girona en una dècada, confirma que és un dels pocs sectors de la ciutat amb possibilitats de creixement. De fet, el novembre del 2019 la diagnosi del pla local d’habitatge –en gestació– ja assenyalava que en aquest barri s’hi podien multiplicar els habitatges per 8 (de 163 a 1.478).

Un parc de 180 pisos

Quim Ayats va reconèixer que el parc públic d’ habitatge és insuficient. Per això, considera que el conveni és “una oportunitat històrica”. Ayats va dir que ja atenen els casos d’ “emergència habitacional”, però que cal atendre altres tipus de llogaters. “Treballem a curt i a mitjà termini”, va dir. El parc municipal d’habitatge és actualment de 180 pisos.

L’equip de govern, en minoria, tindrà dimarts el suport de Guanyem. Per la regidora Cristina Andreu, es va “tard, ja que fa molt de temps que s’hauria d’haver desenvolupat una promoció d’habitatge protegit”. Considera que a Domeny no s’hi feia res per “l’obsessió” de l’alcaldessa, Marta Madrenas, amb l’hospital Josep Trueta.

Andreu ha recordat que l’equip de govern no ha avançat en l’acord del 2020 amb el seu grup per destinar un solar a HPO de règim general i un altre a habitatge cooperatiu, tots dos a Mas Masó, a prop de Can Gibert. El grup municipal del PSC (6 edils) analitzava ahir al vespre els detalls del conveni amb l’Incasòl en una reunió.

LA XIFRA

75
anys
és el període que l’Ajuntament cedirà el dret de superfície de les tres parcel·les de Domeny a l’Incasol.

LA DATA

27.07.21
és el
dia que la majoria de regidors aprovaran el conveni per fer el centenar de pisos de lloguer a Domeny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró