Societat

El Consorci Forestal critica que el 80% dels boscos catalans no es gestionen i això pot derivar en “focs catastròfics”

L’entitat reclama que la fusta cremada es retiri durant la tardor per facilitar la regeneració dels ecosistemes

El Consorci Forestal critica que el 80% de la superfície de boscos que té Catalunya no es gestiona i que això pot derivar en “incendis catastròfics”. “L’abandonament de la gestió forestal és el gran repte que s’ha d’abordar”, subratlla l’entitat que aplega propietaris, agrupacions forestals i silvicultors del país. Arran dels incendis dels últims dies, el consorci lamenta que “l’acumulació de combustible” als boscos fa que les tasques d’extinció siguin “perilloses” i, fins i tot, a vegades les converteix en “impossibles”. L’entitat celebra el pla plurianual de 60 milions d’euros per prevenir incendis que ha anunciat la Generalitat, però també reclama que la fusta cremada es retiri aquesta tardor mateix per afavorir la regeneració dels ecosistemes.

En un comunicat, el Consorci Forestal recorda que en les dues últimes setmanes “s’han succeït una sèrie d’incendis forestals importants” arreu de Catalunya, que han estat “especialment greus a la Conca de Barberà i l’Anoia, al parc natural del cap de Creus, als massís del Montgrí, a Martorell i a Castellví de Rosanes”.

El consorci agraeix la tasca “intensa” que fan cossos d’emergència i voluntaris per atacar els focs. Però també recorda que, malauradament, el país té una assignatura pendent amb la gestió dels boscos. “El 80% de la superfície forestal de Catalunya està sense gestionar”, alerta el consorci. “Aquests incendis es declaren en un estiu especialment sec i calorós, i la majoria han tingut lloc a zones poblades, cosa que posa de relleu la importància de la prevenció”, hi afegeix.

Per això, el Consorci Forestal alerta que cal revertir aquesta situació d’abandonament dels boscos. “És el gran repte a l’hora de prevenir incendis catastròfics”, subratlla.

“Per evitar que aquests episodis derivin en grans incendis, és fonamental recolzar la gestió forestal de propietaris particulars i pagesos, ja que els boscos acumulen excedents de fusta en un territori on el 80% de la superfície s’ha abandonat”, lamenta l’entitat. I hi afegeix: “Una acumulació de combustible que converteix en perilloses les tasques d’extinció, i a vegades les fa impossibles”.

Retirar la fusta cremada

El Consorci Forestal aplaudeix el pla plurianual de prevenció d’incendis que ha anunciat la consellera d’Acció Climàtica Teresa Jordà, i que té una dotació de 60 milions d’euros. “És una bona notícia per al sector”, diu l’entitat.

El consorci, però, també demana al Govern que recolzi “quan més aviat millor” els propietaris que s’han vist afectats pels incendis, per permetre que la fusta cremada es retiri aquesta tardor mateix i així es faciliti la regeneració dels boscos arrasats pel foc. “Si no s’executen els treballs de seguida, la recuperació de la vegetació serà molt més lenta”, subratlla el comunicat.

En aquesta línia, des del Consorci Forestal ja s’han posat en contacte amb el Departament per conèixer més a fons el nou pla d’ajuts per a la prevenció d’incendis que es vol dur a terme en els propers quatre anys. “És una iniciativa molt ben rebuda pel sector, però que cal treballar conjuntament”, conclou l’entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona