Societat

Silencien els tocs de campana a la nit per no molestar turistes

Veïns de Banyoles, molestos amb la decisió presa pel mossèn de Santa Maria dels Turers arran de les queixes

Les campanes de l’església de Santa Maria dels Turers de Banyoles han deixat de sonar a la nit arran de les queixes de l’amo d’uns pisos turístics, segons va informar ahir l’ACN. El propietari va dir al rector que el toc de les campanes impedia que els seus clients descansessin, i davant d’això el mossèn va optar per silenciar-les. Des de fa aproximadament dues setmanes, entre les deu de la nit i les vuit del matí, les campanes no toquen.

El rector de Santa Maria, mossèn Ramon Pijoan, assegura que no vol baralles i desitja que el conflicte pugui tancar-se amb un acord. “Si hi ha gent que vol que toquin i gent que no, el que cal és parlar-ne”, raona. Segons explica, la primera de les queixes pel soroll que feien les campanes de Santa Maria, la va rebre pels voltants del 20 de juny. I la segona, que el va fer decidir a silenciar-les a la nit, va ser durant la primera quinzena de juliol. En tots dos casos, el motiu era el mateix: que el toc de les campanes impedia el descans dels clients d’uns pisos turístics que s’han construït ara fa poc davant de la parròquia. Arran de les queixes del propietari, i per “evitar baralles”, el rector va decidir silenciar les campanes. “D’entrada vaig pensar en la dita ‘de fora vingueren i de casa ens tragueren’, però després que m’insistís, i com que no vull baralles, vaig decidir que deixessin de tocar a les nits”, diu mossèn Pijoan.

El fet que les campanes hagin deixat de tocar a les nits, però, ha molestat part dels banyolins. Ahir i convocats per l’Associació de Veïns i Veïnes de la Plaça del Teatre, més de 200 persones van participar a una cassolada coincidint amb el primer toc silenciat, el d’un quart d’onze de la nit. Algunes dels veïns que no van poder o voler baixar al carrer, van sortir a tocar cassoles des dels balcons de casa seva.

Per Twitter, el propietari dels pisos turístics va escriure que la seva petició també és per motius de salut. L’home diu que per aquella zona també hi ha la casa on viu el seu fill, que pateix narcolèpsia, necessita regular-se el son i a les nits no pot dormir.

Declarar-les bé d’interès local

La solució a la polèmica pel toc de campanes anirà en la línia de protegir aquesta tradició declarant-lo bé cultural d’interès local. Ho va anunciar ahir en el ple l’alcalde, Miquel Noguer, que també es va manifestar partidari de sumar, és a dir, que es baixi el volum de les campanes en horari nocturn. Non Casadevall (CUP), a l’oposició, va anar més lluny i va proposar que es faci publicitat del toc de campanes com un element d’interès local i s’anunciï fins i tot als accessos a la ciutat. Ell mateix va recordar que són els veïns que reclamen que no s’aturin les campanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona