Societat

Màxima pressió a les UCI en una onada que està saturant els hospitals

Els metges demanen estratègies per vèncer el temor de la gent que no es vol vacunar

Els sanitaris ja comparen les xifres d’aquesta onada amb les de la primera

Vint-i-cinc persones més han ingressat a les UCI dels hospitals catalans les darreres hores, cosa que tensa encara més la saturació dels centres, que ja comparen les xifres de persones hospitalitzades amb la situació de la primera onada. El Departament de Salut va explicar ahir que, amb l’ingrés de 25 pacients greus més, el total de persones a les UCI ja és de 525. Pel que fa als ingressos a planta, en comparació amb el centenar registrat dilluns, ahir només se’n van notificar dos de nous, cosa que eleva a 2.237 el nombre de persones hospitalitzades.

Salut va notificar ahir 5.487 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l’inici en 817.954. Ahir, però, l’Rt va baixar tres centèsimes i es va situar en 0,88, i el risc de rebrot també va baixar 62 punts, fins als 976. Ahir es van notificar 58 morts i el total de defuncions des de l’inici de la pandèmia arriba a 22.490. El 18,20% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies passa de 1.164,49 a 1.136,95, mentre que a set dies passa de 528,47 a 508,76.

La preocupació i la tensió que es viu als hospitals van en augment pel degoteig de casos que no paren d’ingressar a l’UCI. “Ens estem apropant al que va ser la primera onada”, va advertir ahir el cap del servei de medicina intensiva de l’hospital del Mar, Joan Ramon Masclans, en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Només amb pacients crítics amb Covid-19 estem al 170% d’ocupació de l’UCI”, va assegurar. En condicions normals, l’hospital té una UCI amb capacitat per a 18 pacients i ara mateix en tenen 31 amb Covid-19, als quals s’han de sumar la resta de crítics amb altres patologies i els que surten de cirurgies complicades i necessiten un postoperatori llarg. Va assenyalar que han transformat mig hospital i s’han suspès moltes intervencions i consultes externes perquè no donen l’abast.

Masclans va alertar que el 40% dels pacients ingressats a l’UCI tenen menys de 50 anys i que dilluns en va ingressar un de 35 anys. “Ens agradaria que la gent vingués a veure què passa a l’hospital”, va dir. També va explicar que tenen un “degoteig constant” de pacients que no creuen en la vacuna i va reclamar que es busquin estratègies per impulsar la vacunació. “No és anar contra ningú, sinó protegir la gent amb la millor solució que tenim”, va assenyalar.

Per la seva banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va admetre a RAC1 que la pressió assistencial els té “molt preocupats”, tot i que preveu que comenci a baixar d’aquí a uns dies. “Segurament el pic de la pressió assistencial serà entre aquesta setmana i la que ve”, va pronosticar. Cabezas va relacionar l’augment de contagis entre la gent gran amb la variant delta. “Tenim xifres de vacunació de més del 90%”; la nova variant “és més transmissible i resistent a les vacunes”. En aquest cas, la protecció se situa al voltant del 80% i, per tant, “podem tenir casos asimptomàtics”, va dir.

Encara sobre la variant delta, la secretària de Salut Pública va admetre que el seu augment en la transmissibilitat fa que el llindar per arribar a la immunitat de grup se situï entre el 80 i el 90%, i no el 70% que es preveia.

Confinament nocturn una setmana més

El govern demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) prorrogar durant una setmana més, fins al 6 d’agost, el confinament nocturn entre la 1 h i les 6 h en 162 municipis amb alta incidència de Covid-19 –tres menys que els que hi ha actualment– per frenar l’expansió de la pandèmia. Si el TSJC avala estendre aquesta restricció, en vigor des del 16 de juliol, passaran a tenir toc de queda 136 localitats de més de 5.000 ciutadans amb una incidència acumulada de 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies, així com 26 municipis més amb dades més positives, però envoltats de ciutats amb pitjors condicions epidemiològiques. La majoria dels que ja tenien toc de queda la setmana passada el mantenen, però s’incorporen a la llista Amposta, Figueres i Solsona. En canvi, i per la millora de la seva situació, surten de la llista municipis com Igualada, Puigcerdà, Roses, Salt, Sitges, Tàrrega, Tremp i Vilafant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena