Societat

Artur Mas vota contra els toros per una “qüestió de consciència”

El president de CiU explica que no ha revelat el sentit del seu vot per no condicionar els diputats del seu grup

Mas rebutja que la prohibició dels braus es faci per motius identitaris

El president de CiU, Artur Mas, ha explicat que ha votat a favor de la modificació de la llei de protecció dels animals per prohibir les curses de braus per una qüestió “consciència personal”. Mas també ha manifestat la seva convicció de què amb la prohibició dels toros les generacions futures heretaran una “Catalunya millor”, sense “espectacles públics que comporten un patiment innecessari”.

En una roda de premsa posterior a la votació, el president de CiU ha remarcat que la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per prohibir els toros no ha estat iniciativa de la federació nacionalista i que aquesta ha donat llibertat de vot als seus diputats perquè aquest no era un element del seu programa electoral. Per tant, al no haver-hi “contracte” amb la ciutadania, la decisió només es podia emmarcar en les conviccions de cadascun dels diputats.

Així mateix ha argumentat que fins avui no ha fet públic el sentit del seu vot per no “condicionar” el de la resta de diputats convergents. “Avui calia votar i calia mullar-se”, ha indicat. Mas també ha considerat que un candidat que aspira a presidir la Generalitat “en un moment així ha de dir clarament què fa ell, no com a candidat, sinó com a persona” i ha rebutjat que hagi optat per una posició “ambigua”.

No és una qüestió identitària

En referència a la qüestió de si la prohibició dels toros a Catalunya provocarà un distanciament més gran amb Espanya, Artur Mas ha respost que no pot “dir ni si ni no, perquè no depèn de nosaltres”. En aquest sentit, ha argumentat que tots els grups que han votat a favor de la prohibició han assegurat que no es tracta d'“una lluita d'identitats entre Catalunya i la resta de l'Estat”.

Ara bé, el dirigent nacionalista té clar que hi haurà sectors a qui “interessa que hi hagi aquesta esquerda i distància emocional i profunda” que “utilitzaran aquest argument”. Però Mas ha volgut deixar clar que més enllà de la prohibició dels toros, hi ha arguments “molt més potents” que alimenten la distància emocional entre Catalunya i Espanya, com la mateixa sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut.

La vinculació de la prohibició amb el fet identitari ha estat present en tota la conferència de premsa. El president de CiU ha negat taxativament que l'abolició dels toros sigui una victòria del catalanisme. “Aquí no hi ha un problema de catalanisme i espanyolisme”, ha subratllat, i ha afegit que ho demostra el fet que les curses de braus, de fet, “són tant tradicionals a Catalunya com a la resta d'Espanya”.

Mas ha replicat la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, que no creu que les Corts puguin fer cap llei que deixi sense efecte la prohibició aprovada avui, perquè el Parlament ha legislat en l'àmbit de les seves pròpies competències. Això sí, ha fet una crida a “acceptar d'una vegada per totes les voluntats democràtiques de Catalunya”, tant pel que fa l'Estatut com els toros.

En relació a la legislació que tramita paral·lelament el Parlament per protegir els correbous, Mas ha destacat que hi ha una “diferència” bàsica amb les curses de toros: “la festa no acaba com a espectacle públic amb la mort de l'animal”. També ha subratllat que els correbous han anat evolucionant amb el temps fent-se més “respectuosos” amb els animals.

Descoordinació al tripartit

El dirigent nacionalista ha lamentat que el president Montilla hagi votat en contra de la prohibició mentre els seus socis i diputats del seu mateix grup hi han votat a favor. Per Mas s'ha evidenciat “una vegada més la incapacitat de coordinar el tripartit” i ha recordat que a la votació de la resolució sobre la sentència de l'Estatut del Parlament al Congrés, encara va passar una cosa “molt més greu”, que el partit del president no va votar el que el mateix president havia proposat al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES