Societat

Pegat reparador

Aortyx ha desenvolupat un adhesiu fet de biomaterial que s’enganxa a l’artèria per reparar de manera definitiva les disseccions aòrtiques

És capaç de fer que les cèl·lules danyades es regenerin

Ja s’està provant el tractament en animals

La companyia confia a tenir el seu producte al mercat a partir de l’any 2025

Aortyx vol aportar una solució definitiva a una malaltia que afecta molt la gent gran

Un pedaç fet amb un biomaterial que s’enganxa a la principal artèria del cos humà, l’aorta, i és capaç de regenerar el teixit danyat és la disruptiva solució que està desenvolupant la start-up Aortyx, amb seu a Barcelona. Treballa en una nova generació d’empelts per reparar vasos sanguinis i ja està provant en animals la seva proposta per tractar, de manera mínimament invasiva, les disseccions aòrtiques. Són malalties que afecten l’artèria més important del cos, la que bombeja la sang des del cor fins a tots els nostres òrgans. Quan hi ha una dissecció, es fa un forat a la capa interna de l’artèria i aquesta se separa de les capes mitjanes. Si el canal ple de sang es trenca, el risc de mort és molt alt, ja que cal un tractament immediat. Com explica Noemí Balà, cofundadora d’Aortyx, actualment no hi ha solucions específiques per a aquesta malaltia i es tracta amb les eines que s’apliquen als aneurismes, però la start-up vol omplir aquest buit.

“Ara com ara –relata Balà– les disseccions es tracten amb stents vasculars, tubs metàl·lics que es col·loquen a l’aorta i tapen el forat de la dissecció, però, a banda que es poden fer malbé i moure, no estan dissenyats per a les disseccions: es tracten d’aquesta manera perquè no hi ha res més.” De fet, aquesta enginyera química especialitzada en ciència dels materials reflexiona que fa trenta anys que van sorgir els stents i “des de llavors no hi ha hagut cap solució disruptiva”.

La proposta terapèutica d’Aortyx és un pegat que s’enganxa a la paret de l’aorta amb un cateterisme que dura menys que la implantació d’un stent. La dissecció aòrtica és una malaltia que afecta joves que han tingut, per exemple, un accident de moto, però és més comuna en gent gran. Pel seu estat físic, els avis a vegades no poden sotmetre’s a segons quina intervenció, així que escurçar el temps que dura la cirurgia i fer el procediment més fàcil permet que es pugui “augmentar el nombre de pacients que es poden sotmetre a tractament”, indica Balà. Però la gran revolució de la innovació d’Aortyx és que el cos va absorbint el biomaterial del qual està fet el pegat que s’enganxa a l’artèria i cobreix el forat que té fins que les cèl·lules es regeneren. “Aportem una solució definitiva al problema”, resumeix la cofundadora del grup.

Els inicis, a l’IQS

L’equip d’Aortyx està format actualment per dotze persones. Noemí Balà, que és qui ha desenvolupat el pegat, volia dedicar-se a la medicina des de ben petita, però creia que era “massa sensible per estar a primera fila”, així que va decidir buscar “una via per poder ajudar els pacients des de darrere la barrera”. Va estudiar química i després va fer un màster en química farmacèutica a l’IQS. Allà va entrar amb contacte amb el que després seria el seu soci, Jordi Martorell, que havia fet una tesi sobre artèries coronàries i stents. Juntament amb el professor i actual director de l’IQS, Salvador Borrós, i el doctor Vincent Riambau, cap de cirurgia vascular de l’hospital Clínic de Barcelona, van decidir centrar-se en l’aorta, van començar a desenvolupar el seu empelt i el 2018 va néixer Aortyx.

Fins ara, el grup ha captat en ajudes públiques 1,1 milions i 700.000 euros en crèdits. “Hem aconseguit bastants diners, però no és fàcil, cal dedicar molt temps a la burocràcia”, reflexiona Balà. A l’abril van aixecar a través del fons Capital Cell 2,4 milions d’euros. L’objectiu inicial era captar-ne 8 però van rebaixar les expectatives: “Abans de la pandèmia havíem tingut converses amb inversors que estaven interessats en l’empresa, però havíem acordat arribar a un punt de l’experimentació amb animals que no hem pogut assolir per culpa dels retards que hem tingut a causa del confinament.” El nou pla, relata la cofundadora d’Aortyx, és que la roda que s’acaba de tancar sigui una “inversió pont que ens permeti passar un o dos anys i després ja fer-ne una de més gran”. La companyia ha començat a fer les proves en animals (porcs i ovelles) i confia que el 2025 el seu pegat reparador ja estigui al mercat, després de provar-lo en pacients de dos hospitals de referència, un dels quals, el Clínic.

12
persones
formen actualment l’equip d’Aortyx.
2,4
milions
d’euros han captat en la roda de finançament que van tancar al mes d’abril.
4
anys
estaran provant el seu producte, primer en animals i després en humans, abans de llançar-lo al mercat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona