Societat

Un jutjat de Ceuta paralitza durant tres dies les repatriacions de menors

La jutgessa rebutja l’‘habeas corpus’ que havien demanat 5 joves però atura el seu trasllat al Marroc

Belarra envia una nova carta a Interior per reiterar el seu rebuig a aquest procés i demanar un protocol que estableixi que els nens que desitgin tornar amb les seves famílies puguin fer-ho en condicions de seguretat,

La titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Ceuta ha acordat paralitzar cautelarment durant les properes 72 hores les repatriacions de menors estrangers no acompanyats.

La mesura cautelaríssima servirà per revisar els procediments de les autoritats competents, en aquest cas, el Ministeri de l'Interior i la delegació del govern, als quals el jutjat ja ha sol·licitat informació.

Així ho ha explicat la vicepresidenta primera del govern de Ceuta, María Isabel Deu de l’Olmo, a la porta del jutjat, on ha acompanyat als cinc menors que van sol·licitar l’habeas corpus per a evitar aquest matí la seva repatriació al Marroc, que finalment no es durà a terme davant la suspensió cautelar del procés.

No obstant això, la jutgessa ha rebutjat l’habeas corpus en considerar que no compleixen amb el requisit que estableix l’article 17.4 de la Constitució Espanyola en la Llei orgànica 6/1984 en la qual s’especifica que amb aquesta figura jurídica “s’intenta remeiar ràpidament la detenció il·legal d’un ciutadà” i, per tant, s'arxivarà la causa.

Fonts judicials consultades per EFE han reconegut que aquests joves no eren traslladats per a la seva repatriació en qualitat de detinguts, per la qual cosa la figura jurídica que la que apel·laven no té cabuda en aquesta ocasió.

Els cinc menors han tornat al pavelló poliesportiu de Santa Amelia, des d’on havien estat traslladats aquest dilluns al matí fins a la frontera del Tarajal per a la seva devolució.

Aquesta decisió judicial se suma a la que ha pres avui el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Ceuta, que ha paralitzat la repatriació d’altres nou menors en base a les normes i principis del dret internacional i amb el que s’estableix en la Convenció sobre els Drets del Nen.

L’Associació Coordinadora de Barris per al Seguiment de Menors i Joves, juntament amb la Fundació Arrels, ha sol·licitat al govern que paralitzi totes les repatriacions que van començar divendres passat i afecten part dels centenars de menors que van entrar a la ciutat autònoma el mes de maig passat durant la crisi migratòria.

Les associacions han remarcat que les devolucions d’entre 45 i 60 nens realitzades des del passat 13 d’agost són “il·legals”. A més, han denunciat que aquestes actuacions vulneren “sistemàticament” els drets de la infància en situació de major vulnerabilitat.

El ministeri de Drets Socials, dirigit per Ione Belarra (Podem), ha enviat aquest dilluns una nova carta a Interior per reiterar el seu rebuig a aquest procés i demanar un protocol que estableixi que els nens que desitgin tornar amb les seves famílies puguin fer-ho en condicions de seguretat, i els que no, es quedin a l’Estat en condicions d’acolliment dignes.

Preguntat aquest matí per les discrepàncies entre el seu departament i el que dirigeix Ione Belarra, el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha insistit que “tot el govern està treballant de manera conjunta” perquè el retorn respecti la llei i compleixi el principi de l’interès superior del menor.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat