Societat

L’Ida arriba als Estats Units amb vents de 240 km/h

El temporal toca terra a la costa de Louisiana com a huracà de categoria 4 d’una escala de 5

Es preveu que passi en les pròximes hores per damunt o molt a prop de Baton Rouge, la capital i segona ciutat més poblada de l’Estat després de Nova Orleans

L’ull de l’“extremadament perillós” huracà Ida ha arribat aquest diumenge a Louisiana (Estats Units d’Amèrica, EUA) amb vents màxims sostinguts d’unes 150 milles per hora (240 km/h) i ràfegues encara més intenses, segons ha informat el Centre Nacional d’Huracans (NHC).

En un butlletí especial, l’NHC ha indicat que l’Ida ha tocat terra com a huracà de categoria 4 en l’escala Saffir-Simpson (d’un màxim de 5), a prop de Port Fourchon, situat unes 50 milles (80 km) al sud-oest de Nova Orleans, una ciutat que tem reviure la tragèdia provocada avui fa exactament 16 anys per l’huracà Katrina, el pas del qual va deixar un balanç de més 1.800 morts, més de 1.500 dels quals a Louisiana.

Els meteoròlegs ja han advertit que l’Ida pot causar una maror i vents huracanats “catastròfics” a la zona costanera de Louisiana.

L’ull de l’huracà ha entrat als EUA prop de Port Fourchon, on tenen la seva base terrestre 250 empreses del sector petrolier i que representa prop del 18% del subministrament del petroli del país, segons dades de la Cambra de Comerç local.

Això suposa que les bandes exteriors i la paret nord de l’ull, la més perillosa de l’huracà, perquè conté els vents més intensos, ja està a sobre de la zona costanera de Louisiana.

L’Ida es desplaça a 13 milles per hora (20 km/h) i ho fa en direcció nord-oest, la qual cosa es preveu que el centre de l’huracà passi en les pròximes hores per damunt o molt prop de la ciutat de Baton Rouge, la capital i segona ciutat més poblada de Louisiana, per darrere de Nova Orleans, amb prop de 220.000 habitants.

A més dels poderosos vents, capaços de destruir les cases que es trobi al seu pas l’ull de l’huracà, les autoritats estan especialment preocupades per les inundacions que poden deixar la combinació de l’augment del nivell de la mar causada per la maror ciclònica, el fort onatge i les intenses pluges previstes.

De fet, van ser les inundacions les que van causar la gran majoria de les morts el 2005 quan l’huracà Katrina va impactar sobre Nova Orleans el 29 d’agost i es van trencar els dics de contenció que protegien la ciutat del llac Pontchartrain.

El governador de Louisiana, John Bel Edwars, ha reconegut aquest diumenge en entrevista amb la cadena CNN que l’Ida suposarà una “prova molt seriosa” per al sistemes de dics, en els quals s’han invertit sumes milionàries des de 2005.

En el cas de l’Ida, els meteoròlegs anticipen una acumulació de pluja de fins a 24 polzades (60 centímetres) i un augment del nivell de la mar de fins a 16 peus (4,8 metres).

Després de creuar de sud a nord l’estat de Louisiana, es preveu que l’Ida s’endinsi pel Mississipí ja convertit en una tempesta tropical, amb vents d’unes 60 milles per hora (100 km/h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona
Societat

Mor Yumi Katsura, dissenyadora de moda que va popularitzar els vestits nupcials al Japó

societat

Denuncien que la vulnerabilitat es cronifica a Catalunya

barcelona
societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà
Medi ambient

Arxivats els expedients d’autorització de dos parcs solars

El Perelló
PATRIMONI

Quart disposa de la rectoria de Sta. Margarida fins a l'any 2047

QUART

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot