Societat

El Síndic demana un tancament progressiu dels centres d’educació especial per aplicar “un model més inclusiu”

Defensa que calen més “recursos i formació” per reubicar com a mínim un 70% de l’alumnat en escoles ordinàries

El Síndic de Greuges demana un tancament progressiu i una transformació dels centres d’educació especial per aplicar “un model més inclusiu” a Catalunya. Aquest dimarts ha fet públic un informe - elaborat en el marc del Pacte contra la segregació escolar - on defensa que calen més “recursos i formació” per reubicar com a mínim un 70% de l’alumnat amb necessitats educatives especials en escoles ordinàries. Tot plegat, creu, s’ha d’acompanyar d’un “canvi de paradigma cultural”, ja que encara existeix una resistència “important” per part de les famílies de diversos alumnes que consideren que un centre convencional no els proporcionarà una atenció especialitzada que sigui “suficient”.

L’informe porta per nom ’L’educació inclusiva a Catalunya’ i analitza els principals dèficits estructurals detectats dins el sistema. Entre aquests hi ha la insuficiència de recursos (sobretot personals) per a l’atenció educativa de l’alumnat amb necessitats especials. És el cas, per exemple, de la saturació i manca d’intervenció dels equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP), el desplegament del suport intensiu escolarització inclusiva (SIEI), així com la insuficiència de personal d’atenció educativa als centres.

Aquest, però, no és l’únic obstacle. El document subratlla que tot i disposar de més recursos, cal un canvi cultural de paradigma en la pràctica professional per a l’aplicació del model d’educació inclusiva. Recorda que una part important del professorat encara continua considerant que l’educació inclusiva afecta només l’alumnat amb necessitats especials, que la seva atenció és responsabilitat principal del personal de suport i que la inclusió depèn fonamentalment de la provisió d’aquests suports específics addicionals, sense la necessitat de modificar la mateixa pràctica professional i la dinàmica de funcionament de l’aula.

Per altre costat, hi ha una resistència important d’una part de les famílies a escolaritzar els seus infants en centres ordinaris perquè consideren que no els proporcionaran una atenció especialitzada suficient. Durant els darrers anys, i segons mostren dades del document, la xifra de l’alumnat que es troba en centres d’educació especial s’ha mantingut força estable, concretament amb unes 7.000 persones, amb una lleugera tendència a incrementar-se.

El Síndic també ha detectat una distribució desequilibrada d’alumnat amb necessitats educatives especials i de mesures de suport als centres ordinaris. De l’anàlisi, se’n desprèn que, per garantir un repartiment plenament equilibrat, caldria modificar l’escolarització d’una quarta part de l’alumnat amb necessitats educatives especials dels centres ordinaris on actualment està matriculat.

En aquest sentit, recorda, que els centres de màxima complexitat tendeixen a tenir deu vegades més alumnat estranger i sis vegades més alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu - en la majoria de casos, derivades de situacions socioeconòmiques - que els centres de baixa complexitat. Aquests equipaments també atenen el doble d’alumnat amb necessitats educatives especials.

Cal destacar també la prevalença desigual de les necessitats en funció del gènere i la sobrepresentació de l’alumnat estranger als centres d’educació especial. Pel que fa a les desigualtats de gènere, en la totalitat dels centres hi ha més nens amb necessitats educatives especials que nenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona