Societat

Milers de joves celebren una macrogresca al campus de la UAB

Una convocatòria a les xarxes d’una festa falsa a la Facultat d’Enginyeria ha provocat la trobada il·legal

L’entrompada ha col·lapsat els accessos a la Universitat Autònoma de Barcelona i saturat la línia de tren

El rector de la UAB, Javier Lafuente, xifra en 8.000 els assistents al campus

Milers de joves s’han concentrat aquesta passada nit i matinada de dissabte en una macrobotellada al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental). La convocatòria a través de les xarxes socials d’una festa a la Facultat d’Enginyeria –que ha resultat falsa- ha provocat la trobada il·legal, segons ha avançat Rac1.

Moltes persones han fet cas a la crida i s’han desplaçat a la UAB en cotxe i tren, però han comprovat que el campus estava buit i la festa anunciada per persones que afirmaven pertànyer a la facultat d’Enginyeria de la UAB, amb música i Dj’s, no existia. Això no obstant, molta de la gent que ha acudit al campus ha decidit celebrar una gresca improvisada amb música i alcohol que s’ha allargat fins a la matinada.

Els Mossos d’Esquadra hi han desplaçat diverses dotacions per controlar els accessos a la zona, però no han pogut accedir al recinte en tractar-se d’un “espai privat”. Els agents de la seguretat privada de la universitat s’han encarregat de controlar el desenvolupament de la festa a l’interior del recinte. La policia ha intervingut en algunes baralles que s’han produït al lloc, però aquest matí encara no es té constància de ferits i detencions.

Segons han informat a Efe fonts dels Mossos, la botellada ha començat a provocar problemes a les carreteres cap a dos quarts de dotze de la mitjanit, quan s’han registrat caravanes per accedir amb cotxe al campus, situat al costat de l’autopista AP-7, paral·lela a la via d’alta capacitat B-30, i al costat del nus que les enllaça amb la C-58 i l’N-150, entre d’altres. L’afluència de persones cap al campus també ha saturat la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) que té parada a l’estació de Bellaterra.

Les queixes per la macrotrobada al campus de la UAB ja s’han fet paleses durant aquesta passada nit en els dos últims trens d’FGC entre Barcelona-plaça Catalunya i Sabadell (S2), amb els vagons a vessar de joves per anar al campus de la UAB. Usuaris dels FGC han narrat a les xarxes socials que els vagons que anaven cap a Bellaterra anaven saturats de joves, alguns dels quals bevien, cantaven i fumaven a l’interior del comboi.

“Divendres nit. La gent aixafada al tren BCN-Sabadell d’FGC i molt de jovent que ja no hi pot pujar i que es queda tirat a les andanes. El proper i últim en 45 minuts. Servei públic?”, ha denunciat un usuari a Twitter. “Per què no hi ha control a les andanes i als trens? Acabo de sortir del tren S2 que semblava una discoteca. Hi ha joves fumant (marihuana), bevent whisky amb cola, cantant i cridant. Des de plaça de Catalunya fins a Bellaterra, quin horror!”, ha apuntat una altra passatgera.

També hi ha hagut problemes al nucli de Bellaterra amb molts cotxes aparcats a l’exterior del campus de la UAB, alterant la calma nocturna dels veïns. “Què feu Mossos que no teniu unitats d’ordre públic ja a Bellaterra i UAB? Això és una bogeria, centenars de joves passant per dins les cases per arribar al botellot!!! Ja no sé on més trucar”, ha comentat un altre usari indignat.

La celebració de la macrofesta il·legal a la universitat coincideix amb el manteniment de les mesures que limiten l’activitat de l’oci nocturn a Catalunya amb motiu de la pandèmia l’últim cap de setmana de l’estiu, que coincideix amb el reinici de l’activitat acadèmica.

Entrompada amb 8.000 assistents

Agències

En un declaracions al ‘Via Lliure’ de Rac1, Lafuente ha explicat que divendres a la tarda van tenir coneixement que es volia organitzar i van emprendre “les accions que vam poder”. “Vam intentar tancar pàrquings, vam avisar els Mossos i vam organitzar els sistemes de seguretat que tenim a la universitat”, ha detallat el rector. “No tenim ningú identificat, però vam avisar els Mossos per controlar els accessos”, ha afegit Lafuente.

Lafuente ha assenyalat que malgrat “no hi ha hagut destrosses importants”, sí que n’hi ha de “menors”, com una tanca arrencada. “Fins dilluns no sabrem els costos dels desperfectes i dels efectes globals”, ha reconegut. “Des de les sis del matí que hi ha equips de neteja a la zona, i encara en tenen per hores”, ha assegurat.

La universitat estudiarà ara quines accions pot fer per evitar futurs macrobotellades al campus. “Farem l’impossible perquè no passi una altra vegada. Ens preocupa perquè tenim un Campus obert amb molts espais i es fa molt difícil de controlar”, ha admès.

Els Mossos no fan cap identificació i titllen la festa de “vergonya col·lectiva”

Agències

El director dels Mossos, Pere Ferrer, ha precisat que la festa va començar “poc abans de la mitjanit” i aquest dissabte “a quarts de set del matí ja no quedaven grups importants”. Ha afegit que els agents “van perimetrar els accessos per evitar que hi entrés més gent però, com que no vam entrar al campus, no hem pogut fer identificacions de les persones que segurament han acabat fent algun tipus de dany”.

Ferrer ha subratllat que la policia catalana realitza una “activitat preventiva” i que quan tenen coneixement d’una possible festa, “ens avancem i cobrim l’espai perquè on es pugui fer a aquell lloc”. “Però quan ja s’està celebrant amb tanta gent, l’actuació policial és inviable”, ha reconegut.

Ha qualificat els fets a la UAB de “vergonya col·lectiva” després d’un any i mig de pandèmia. “La vergonya que tots hauríem de sentir perquè milers de persones es convoquen a una festa com aquesta, quan encara estem en pandèmia, no és menor”, ha reflexionat.

Segons ell, els Mossos fan “un esforç extraordinari” per evitar aquestes aglomeracions:“En els torns de nit, estem tenint un 20% més de presència policial, que s’està fent amb hores extres”. “Això es un sobrecost de 3 milions d’euros a la Generalitat perquè els policies tinguin més presència al territori”, ha remarcat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona