Societat

El síndic planteja a Brussel·les el compliment de la normativa europea de protecció dels deltes de l’Ebre i Llobregat

Es reuneix amb el defensor europeu per també abordar l’increment del preu de l’electricitat

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha mantingut una reunió amb l’equip del Defensor del Poble de la Unió Europea per parlar de diversos problemes relacionats amb el medi ambient a Catalunya i, en concret, ha plantejat el compliment de la normativa europea de protecció dels deltes de l’Ebre i del Llobregat, en aquest últim cas pel possible projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat. També ha aprofitat per abordar l’increment del preu de l’electricitat.

El passat mes d’abril, el Síndic de Greuges va elevar la situació actual del delta de l’Ebre a la Comissió Europea i a la defensora del poble de la UE. El gener del 2020 va obrir una actuació d’ofici arran de les importants afectacions que havia tingut el temporal Glòria, que va fer que l’aigua del mar arribés a entrar fins a tres quilòmetres riu Ebre amunt, que negués milers d’hectàrees d’arrossars, fes desaparèixer la barra del Trabucador, destruís muscleres i es malmetessin collites i infraestructures agràries, entre d’altres.

En aquest context, la defensora del poble europeu li va traslladar que la Comissió Europea tenia en tramitació un procediment d’infracció contra Espanya per la manca de compliment de les directives en allò que afecta les zones d’especial protecció de la biodiversitat i per a les aus, entre les quals figuren els deltes de l’Ebre i del Llobregat.

En resposta a aquest document, el Síndic de Greuges es va reunir amb la Taula de Consens i va traslladar-li un conjunt d’observacions i de recomanacions, entre les quals destacava que el delta de l’Ebre no disposa d’un pla específic de protecció ni de mesures de conservació concretes, i que és imprescindible l’activació de mecanismes de col·laboració entre les administracions de l’Estat i de la Generalitat per poder actuar de manera coordinada en la protecció d’aquest espai.

El Síndic també ha plantejat els problemes de la possible ampliació de l’aeroport del Prat, que va estudiar en el marc d’una actuació d’ofici davant les possibles afectacions que podia tenir en la protecció dels espais naturals del delta del Llobregat, sobre el qual la Comissió Europea també denunciava la manca d’actuació de les administracions en la seva tutela i preservació. El Síndic ha exposat la seva posició de valorar l’alternativa zero com la millor opció des d’un punt de vista estratègic o ambiental, que implica poder triar, entre diferents alternatives possibles, la que millor salvaguardi els interessos generals des d’una perspectiva global i integrada, tenint en compte tots els efectes derivats de la infraestructura o activitat projectada. Ara més que mai aquesta institució subratlla que és el moment de posar la imaginació al servei del desenvolupament de solucions per a la satisfacció de les necessitats humanes sense comprometre la possibilitat que les generacions futures satisfacin les seves pròpies necessitats.

El defensor català també s’ha reunit amb Eric Houtman, ombudsman federal de l’energia de Bèlgica i membre de la NEON (National Energy Ombudsmen Network), per abordar l’increment del preu de l’energia elèctrica a Espanya, però també a Europa.

En aquest context, el Síndic ha proposat la necessitat de fer una declaració conjunta de tots els membres de la NEON per demanar que la Unió Europea prengui les mesures necessàries que permetin l’accés als subministraments bàsics de totes les persones a un preu assequible.

Opacitat d’Aena

Ribó ha alertat la defensora del poble europeu, Emily O’Reilly, de “l’opacitat” d’Aena pel que fa als plans sobre l’aeroport del Prat. En la visita a Brussel·les durant la qual també s’ha reunit amb el defensor del poble de Bèlgica, Eric Houtman, Ribó ha alertat de les “afectacions” mediambientals que ja ha tingut la infraestructura aeroportuària i que si s’aprovés el projecte previst al Document de Regulació Aeroportuària (DORA) encara en tindria més. D’altra banda, Ribó ha traslladat que la promesa del govern espanyol de “compensacions” pels danys mediambientals és “poc creïble” perquè encara no ha compensat la de les últimes obres, motiu pel qual Brussel·les té obert un procés d’infracció contra Espanya.

Durant les trobades, Ribó també ha tractat el preu de la llum. En aquest sentit, ha proposat que la xarxa de defensors del poble en l’àmbit energètic elevi una declaració conjunta a l’executiu europeu per combatre la pobresa energètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona