Societat

Societat

Erupció volcànica a les illes Canàries

“Tothom a La Palma mira el cel tota l’estona”

Diversos testimonis catalans que viuen o estan de viatge a l’illa expliquen com estan vivint la tràgica erupció

Ahir a la tarda es van obrir dues escletxes més al con del volcà que va obligar a desallotjar tres barris d’El Paso

L’erupció del volcà de La Palma ha trastornat la vida a tota l’illa. La població sencera passa el dia pendent de l’evolució de la tragèdia, que ahir va viure un episodi més amb l’obertura de dues noves boques eruptives en un dels flancs del con actiu des de diumenge. Albert Poll, un català de l’Estartit que fa trenta anys que viu a La Palma, explica que tot i residir a la zona nord-est, lluny del focus de l’erupció, sent igualment “angoixa” quan sent els “petards” que fa el volcà o veu les imatges dels rius de lava engolint tot el que troba en el seu camí: “Tothom mira el cel tota l’estona, és una situació molt bèstia i estranya per a tots”, assegura. “Una erupció com aquesta la veus com una possibilitat llunyana i penses que, si passa, serà com l’erupció del Teneguía [1971], que va causar pocs danys.” Poll, propietari d’una empresa d’excursions senderistes, és conscient que els volcans són bona part de l’al·licient turístic de l’illa. Creu que aquest al·licient creixerà en properes temporades turístiques, però també que La Palma viurà una llarga època de “situació desastrosa” a causa dels danys: “No són només danys personals. Hi ha moltes infraestructures que s’han fet malbé: carreteres, xarxes de regadiu, enllumenat... Hi haurà una feinada per reconstruir tot això i passarà molt de temps abans que la lava es solidifiqui i la maquinària s’hi pugui obrir pas.”

Pepón Roca, de Barcelona, fa setze anys que és a La Palma, tot i que en fa trenta que es va traslladar a les Canàries. És propietari de Fancy, una empresa que organitza viatges marítims per albirar cetacis. Atén aquest diari en plena navegació i just quan el volcà produeix una explosió “semblant a la del primer dia”. Tot i no ser afectat directe per la tragèdia, Roca va perdre la casa de la seva dona en els greus incendis que hi va haver fa només un mes a La Palma: “Anem de mal en pitjor”, explica, i assegura que, qui més qui menys, coneix víctimes de la tragèdia causada pel volcà: “Conec una persona que feia sis anys que esperava que els alvocats li donessin màxim rendiment i ha perdut tota la plantació.” No dissimula l’enuig que li produeix “l’espectacle” que alguns mitjans han fet de l’erupció, ni tampoc la decepció de pensar que, d’aquí a uns mesos, a la península “passaran” d’ells. La banda positiva, assenyala, és l’onada de solidaritat de la societat civil: “És envejable. Tothom ofereix una furgoneta o una casa per als evacuats. És emocionant veure com la població s’ha abocat a ajudar les víctimes.” Ell mateix tenia previst tancar ahir per ajudar en el possible. De moment, les noves boques del volcà ja van obligar a desallotjar els barris de Tajuya, Tacande de Arriba i Tacande de Abajo, a la localitat d’El Paso. El núvol de cendra del volcà també va fer cancel·lar tots els vols comercials a l’aeroport de La Palma, que va quedar només obert per a operacions no comercials.

El matrimoni format pels bisbalencs Xevi Codolà i Núria Duch té una vista privilegiada del volcà a la terrassa de l’apartament que tenen llogat a El Paso. Fa mesos que tenien planificat el viatge a l’illa, i dimarts hi van arribar malgrat els dubtes de cancel·lar-lo: “Vam trucar al propietari i ens va animar a venir-hi, tot i que en trucades posteriors el sentíem trist. L’erupció va començar com un espectacle i ara és una tragèdia.” Asseguren que les portes i les finestres espeteguen “cada vint minuts” a causa de les explosions. Volien visitar l’illa per recórrer-la a peu, però s’han trobat molts senders tancats. “Tothom mira per la finestra, però la vida va fent. La gent intenta normalitzar la vida, tot i que se’ls nota molt tristos”, asseguren.

Jaume Rigau, d’Anglès, també és a l’illa i ha experimentat en primera persona la potència del volcà: “Fa dos dies va fer un pet impressionant i l’ona expansiva gairebé ens tira a terra. La sensació és no que no hi ha treva, sempre sents aquest rugit de fons, aquesta remor.” L’erupció no va enxampar per ben poc el cassanenc Vicens Borrell. La setmana passada va recórrer La Palma en bicicleta i va anar fins a un mirador proper al lloc de l’erupció: “Volia conèixer un lloc que, quan vaig néixer el 1969 [dos anys abans de l’erupció del Teneguía], no fos com és ara. I resulta que els llocs que vaig visitar fa només una setmana ja no seran mai més iguals.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona