Societat

Un altre ‘macrobotellón’ amb 40.000 persones acaba amb 20 detinguts i 43 ferits

Grups de joves fan destrosses al Palau de Congressos de Fira de Barcelona

Batlle considera que la congregació massiva s’ha convertit en un “problema d’ordre públic” molt greu

La segona nit de macrobotellot a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona ha acabat amb aldarulls. En la segona nit de les festes de la Mercè, milers de joves s’han agrupat a l’entorn de plaça Espanya per beure i ballar sense respectar les distàncies de seguretat i sense mascareta. Alguns grups han fet destrosses al Palau de Congressos, han cremat contenidors, arbres i algun cotxe.

El tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha explicat aquest dissabte que s’han detingut 20 persones pels aldarulls en el gran botellón de l’avinguda Maria Cristina, que va congregar 40.000 persones en el seu moment més àlgid. A més, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va fer 43 assistències. D’aquestes, 3 van ser per lesions greus, 23 per ferides menys greus i 17 per lesions lleus. Batlle, que ha destacat que hi ha 13 ferits per arma blanca, ha defensat que el dispositiu estava mesurat i que la situació estava prevista, però ha afegit que no es podia evitar. “L’erupció del volcà de la Palma es podia preveure però no es podia evitar”, ha afegit.

La concentració de 40.000 persones ha provocat nombrosos danys materials, entre els quals la destrossa de la façana de vidres del Palau de Congressos, a Fira de Barcelona. En aquest sentit, el departament de Salut de la Generalitat ha informat que les destrosses que s’han produït prop del punt de vacunació massiu de Fira de Barcelona no ha alterat el funcionament de la campanya de vacunació, que està obert i funcionant amb normalitat.

Per Batlle. la congregació de 40.000 persones durant la nit no és un “problema d’ocupació massiva de l’espai públic”, sinó que s’ha convertit en un “problema d’ordre públic” molt greu. En aquest sentit ha assegurat que molts dels assistents “anaven a fer activitats incíviques”, com va passar a Bellaterra la setmana passada, i que entre els 43 ferits durant els aldarulls, n’hi ha 13 que han patit lesions per arma blanca, cosa que ha considerat que és “molt preocupant”. De cara a la pròxima matinada, Batlle ha fet una crida a la ciutadania a què no “acudeixi a l’espai públic” de manera massiva.

El responsable de Seguretat de l’Ajuntament ha detallat que els problemes van començar cap a dos quarts de tres de la matinada, quan un equip del SEM va intentar atendre un ferit per arma blanca protegits per efectius de la Guàrdia Urbana. Aleshores es va produir “un atac directe” tant contra els agents com contra el personal sanitari i es van destrossar dos vehicles “no logotipats” de la Guàrdia Urbana. Els aldarulls van acabar amb el “trencament de la façana de la planta baixa del Palau de Congressos”, mitja dotzena de motos de lloguer cremades i dos xiprers i diversos contenidors calcinats.

Els incidents s’han allargat durant tota la nit, de fet, els darrers aldarulls s’han registrat cap a les vuit del matí d’aquest dissabte. Com que la situació era un “problema d’ordre públic”, Mossos d’Esquadra és qui ha assumit la gestió del gran botellot i l’Ajuntament de Barcelona ha estat en contacte durant tota la nit amb el conseller d’Interior, Joan Ignari Elena, els responsables de la Guàrdia Urbana i de la policia catalana, que durant aquest matí han estat estudiant com evitar que es repeteixin fets similars aquesta nit.

Batlle ha reconegut que aquest botellot “era un dels escenaris” que contemplava l’ajuntament i ha recordat que divendres van tenir un dia “complicat” arran de la detenció de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Una cosa és preveure i l’altre és evitar”, ha justificat tot fent un símil amb l’erupció del volcà de la Palma.

A l’espera de la identificació de la vintena de detinguts arran dels aldarulls d’aquesta matinada, vuit per part dels Mossos d’Esquadra i 12 per part de la Guàrdia Urbana, Batlle ha dit que desconeixen si hi ha menors entre els arrestats i si algun d’ells havia participat en els actes vandàlics de la UAB de la setmana passada. En tot cas, ha subratllat que la majoria dels assistents “eren gent molt jove” i que alguns han llençat ampolles contra els cossos policials. En aquest sentit, ha explicat que també voldran analitzar i prendre mesures per evitar que es vengui alcohol a partir de les 11 de la nit, tal com estableix la llei, cosa que creuen que no s’ha complert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona