Societat

Del botellot als plats pel cap

L’oposició força un ple extraordinari sobre els incidents de la Mercè

El regidor de Seguretat, en el centre de les crítiques

Aragonès critica Colau

Els comuns demanen explicacions a Elena

Després dels joves, els adults. Després dels vidres trencats i els comerços saquejats, els plats pel cap. Després de la violència gratuïta, la política del “jo no he sigut i la culpa és dels altres”. El dilluns que va seguir la festa de la Mercè que serà recordada pels greus incidents ocorreguts les nits de divendres i dissabte en uns botellots multitudinaris, els polítics es van embrancar ahir en un debat sobre la responsabilitat dels fets i un encreuament d’acusacions.

El número de detinguts pels aldarull s’enfila a 66 i, de tot plegat, en va quedar la convocatòria per demà d’un ple extraordinari a l’Ajuntament de Barcelona, a proposta dels grups d’ERC i JxCat; l’atac al regidor de Seguretat, Albert Batlle, del qual ja es demana la dimissió, i la translació del tema al terreny de la política nacional, amb intervenció del president, Pere Aragonès, atacant Ada Colau, i la petició dels comuns que el conseller d’Interior, Ignasi Elena, comparegui al Parlament per donar explicacions.

A primera hora del matí, els regidors Jordi Coronas (ERC) i Jordi Martí (JxCat) van signar conjuntament la petició de celebració del ple extraordinari. Ada Colau té ara quinze dies per convocar els regidors, però l’oposició vol que sigui immediat. “S’hauria de celebrar dimecres [demà], abans que comenci el ple ordinari”, va dir la regidora d’ERC Elisenda Alamany.

Moció de reprovació

La proposta de ple ve acompanyada d’una moció que es portarà a votació i que si és aprovada podria comportar la reprovació de l’equip de govern, ja que es demana constatar que el dispositiu policial va ser insuficient, i a la vegada es vol reprovar les declaracions que va fer l’alcaldessa Ada Colau i els tinents d’alcaldia Jaume Collboni, Albert Batlle i Jordi Martí Grau. La moció també exigirà al govern que de manera urgent dissenyi un model alternatiu d’oci nocturn.

Sobre la causa dels fets, la regidora Alamany va assenyalar els problemes que afecten els joves, “una generació frustrada, amb un 40% d’atur i molts problemes per emancipar-se”; la presència de delinqüents comuns en els incidents, i “la falta d’anticipació i previsió del govern”.

En aquest punt, a qui va tocar el rebre va ser al regidor de Seguretat, Albert Batlle, de qui va dir que esperen “explicacions durant el ple”. ERC és molt crítica amb la política de Batlle, tot i que ahir no en va demanar la dimissió.

Junts per Catalunya sí que va demanar ahir que Albert Batlle deixi el càrrec, ja que el fan responsable directe dels fets ocorreguts aquest cap de setmana passat. En aquest sentit, Elsa Artadi va titllar el regidor d’inoperant i ineficient, i va afirmar que els nivells de seguretat de Barcelona estan per sobre dels que hi havia abans dels Jocs Olímpics del 1992.

48 emplaçaments

Les raons de Junts i ERC venen de lluny. Al juny, JxCat va presentar un document en què identificava 48 punts de Barcelona on es fan botellots i concentracions que causen problemes als veïns. Aquest setembre, en una comissió, ERC va demanar abordar el tema dels botellots i es va remetre el debat a una taula que es reunirà aquest mes de novembre.

Des de l’equip de govern es van defensar amb Ada Colau assegurant que es tracta d’un problema “complex” que necessita una solució diversificada. Una de les coses que a criteri seu podria ajudar és la reobertura total de l’oci nocturn, fet que faria disminuir els botellots.

Per la seva banda, Albert Batlle va demanar també una reflexió sobre aquest nou fenomen dels botellots multitudinaris –40.000 persones a la plaça d’Espanya la nit de divendres a dissabte– i que des de les institucions i la política es defensi el paper de la policia.

En aquest sentit, va considerar que l’actitud de Quim Torra, “sortint del despatx, posant-se les vambes i tallant la principal via de comunicació”, i la de Laura Borràs, anant a visitar Pablo Hásel “en el mateix moment en què s’està cremant la comissaria dels Mossos”, suposen minves en el principi d’autoritat de la policia.

Subratllant el discurs de Batlle, va intervenir la portaveu del PSC, Alícia Romero, que va carregar contra el govern per no haver-se mostrat més “crític” amb els aldarulls durant les festes de la Mercè de Barcelona i va acusar els executius d’ERC i de Junts de “legitimar, per acció o per omissió”, la violència als carrers. La portaveu dels socialistes catalans va reclamar a l’executiu “menys retrets” a l’Ajuntament de Barcelona i “més col·laboració” per combatre els fets delictius. Romero també es va referir a Quim Torra, a qui va retreure que al seu dia defensés els CDR.

En termes similars a Batlle es va pronunciar la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, segons la qual “quan fa anys que animen a saltar-se les lleis que no agraden, criminalitzen la policia i justifiquen determinats actes de violència, després passa el que passa”.

President i alcaldessa

Una mostra de la gravetat dels fets ocorreguts el cap de setmana passat és el fet que el debat polític ha saltat al nivell de la política nacional. El president Aragonès, en una entrevista a TVE, va atacar ahir l’alcaldessa Colau, que havia insinuat que durant la Mercè no hi havia hagut el nombre d’efectius de Mossos que es necessitaven.

“Els dispositius han estat dissenyats per la Guàrdia Urbana, i nosaltres hem estat sempre a disposició. Quan s’ha requerit més presència dels Mossos d’Esquadra, hi hem estat. Cadascú ha d’assumir les seves responsabilitats”, va dir Aragonès, que confia que a mesura que l’oci nocturn pugui anar reobrint, la situació canviï, tot i que els botellots no desapareixeran.

El conseller d’Interior del govern d’Aragonès, Joan Ignasi Elena, va intervenir ahir en el debat sobre els botellots després de visitar l’Ajuntament de Tiana, on el 18 de setembre passat un grup de joves es van enfrontar a la policia local en el marc d’una concentració nocturna. El conseller va voler deixar clar que cal diferenciar entre els fets violents, i delictius, i les festes dels botellots. “Els delinqüents són una minoria, i seran perseguits”, va dir Elena, que va demanar obrir un debat sobre aquest fenomen.

Elena tindrà ocasió d’explicar el seu punt de vista sobre la qüestió si prospera la petició de compareixença del conseller feta ahir pel grup dels comuns. El portaveu, Joan Mena, va acusar ERC de voler-se rentar les mans de la seva responsabilitat en els aldarulls.

Dels fets del cap de setmana, també en va parlar el Gremi de Restauració, que va diferenciar entre els botellots i els actes delictius. Des del col·lectiu professional es lamenta que l’administració hagi tolerat els botellots, que eren pràctiques conegudes i que se sabia que es tornarien a produir, com així ha estat.

LES FRASES

Colau no té raó. El dispositiu l’ha dissenyat la Guàrdia Urbana i, quan calia, els Mossos hi eren
Pere Aragonès
president de la generalitat
Es podia preveure un cert botellot, però no el desastre i la violència que hi va haver
Ada Colau
Alcaldessa de barcelona
Quan la presidenta del Parlament visita Hasél mentre es crema una comissaria, hi ha minva d’autoritat
Albert Batlle
tinent d’alcaldia de seguretat
Cal diferenciar entre els joves del botellot i els delinqüents, que són una minoria i seran perseguits
Joan Ignasi Elena
conseller interior
ERC es vol rentar les mans de la seva responsabilitat atacant l’Ajuntament de Barcelona
Joan Mena
portaveu dels comuns


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC