Societat

Les adolescents de famílies desafavorides se salten més l’esmorzar

S’han analitzat dades de més de 7000 joves de l’Estat

Un estudi disponible en accés obert, fet per expertes dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa (UVic-UCC) ha analitzat la prevalença de no esmorzar entre adolescents. El treball conclou que el 19% de les noies i el 13% dels nois no esmorzen, i que les adolescents de famílies desfavorides se salten més l’esmorzar. En aquest treball, es van analitzar dades de més de 7.000 adolescents participants del projecte DESKcohort, basat en una enquesta sobre aspectes socials, d’educació i de comportaments de salut. L’estudi forma part d’un monogràfic especial sobre l’esmorzar i els seus beneficis, publicat a la revista científica ‘Nutrients’.

L’esmorzar és fonamental en l’equilibri energètic i la regulació de la dieta, per la qual cosa es considera un component important d’una dieta saludable. A més, també s’ha associat a efectes positius en el desenvolupament cognitiu i a una millora del rendiment escolar en la infantesa, per la qual cosa és fonamental durant l’adolescència. “És una etapa especialment important per consolidar estils de vida saludables i establir patrons de salut que es perpetuïn en l’edat adulta”, recalca una de les responsables de l’estudi, Anna Bach.

En concret, saltar-se l’esmorzar en la infantesa i l’adolescència podria ser un predictor de comportaments d’estils de vida poc saludables i s’ha relacionat amb el sobrepès, l’obesitat i les malalties metabòliques. La disminució de la ingesta energètica i de nutrients pot incrementar el risc de dèficits nutricionals. Per contra, l’esmorzar s’ha associat a efectes positius en el desenvolupament cognitiu i a una millora del rendiment escolar.

Segons les autores, per evitar aquest tipus de desigualtats i contribuir a mantenir una alimentació saludable en aquestes edats, les polítiques públiques s’haurien d’adaptar a la situació socioeconòmica de cada família i tenir en compte una perspectiva de gènere.

En qualsevol cas, com a recomanació general per a l’esmorzar, s’ha d’evitar el consum d’aliments processats i ultraprocessats i s’han de consumir aliments frescos basats en el patró de la dieta mediterrània, com ara la fruita, la fruita seca, els cereals integrals i els làctics fermentats.

D’aquesta manera, la relació dels factors econòmics i socials amb el consum de l’esmorzar s’ha d’abordar per assegurar que els adolescents de diferents gèneres i orígens es beneficiïn d’accions de promoció de la salut específiques i per evitar l’augment de les desigualtats nutricionals i de salut. “L’abordatge s’hauria de fer de manera global, però en l’àmbit familiar és interessant actuar sobre la disponibilitat d’aliments saludables, i també donant exemple amb els comportaments alimentaris dels pares”, detalla Marina Bosque Prous, una de les expertes de l’estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva