Societat

Uns 40 boletaires s’han perdut al bosc aquest mes

La Generalitat insta a extremar la precaució i anar-hi ben equipat

Demana no aparcar en prats ni entrades de camins

La Generalitat ha fet una crida a extremar la precaució en anar a buscar bolets al bosc, especialment evitant sortir amb mal temps, anar ben equipat i portar telèfon mòbil, ja que els bombers han treballat aquest any en unes quaranta cerques de persones perdudes, la majoria, aquest mes d’octubre. La temporada de bolets va començar tard, però les pluges de les últimes setmanes han afavorit l’aparició de força rovellons, i els boscos s’han omplert de caçadors, experts i novells.

Davant l’elevat nombre de persones als boscos i les incidències, el Departament d’Interior va fer, dijous passat, un comunicat en què demana responsabilitat a les persones en constatar que en haver-hi més afluència també s’ha produït un augment dels dispositius de cerca de persones que es perden o que tenen accidents. En concret, aquest any, especialment en aquest mes d’octubre, els Bombers de la Generalitat han treballat en uns quaranta serveis per localitzar boletaires que s’han perdut o accidentat: tretze al Berguedà; deu al Ripollès; quatre a l’Alt Urgell; dos a la Cerdanya, la Conca de Barberà, la Garrotxa, Osona i el Pallars Jussà, i un al Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Moianès, la Noguera, la Selva i el Solsonès.

A més de no sortir a buscar bolets si el temps no acompanya, els Bombers de la Generalitat recomanen vestir roba de colors vius o una armilla reflectora, bon calçat i roba d’abric, portar aigua i menjar, informar els amics o família de la zona on s’anirà, portar el mòbil i ser conscients de la pròpia forma física. Per prevenir intoxicacions, els Agents Rurals recomanen collir només les espècies que es coneguin molt bé, ja que n’hi ha de molt tòxiques. I recorden que cal no malmetre l’entorn, i no aparcar en camps i entrades de camins.

Reclam d’una regulació

La Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (Boscat) fa anys que reclama a la Generalitat una regulació per anar a buscar bolets, una normativa que ara és “més urgent que mai” per la massificació que afecta els boscos després de la pandèmia.“Ens preocupa això i els problemes que generen en els accessos a les masies, camps de conreu o gossos que posen en perill el bestiar”, explicava el president de l’entitat, Just Serra, a l’ACN, que considera que establir una llicència o pagar una taxa dotaria de “seguretat jurídica” els propietaris i els boletaires i permetria invertir-ho en els boscos. Segons Serra, el problema és que falta “consciència” entre els ciutadans i és imprescindible establir un protocol que tingui legalitat.L’entitat fins i tot va elaborar un decret per regular la recollida de bolets, però ha quedar en un calaix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries