Societat

Podem ultima l’acord amb el PSOE per “derogar” la ’llei mordassa’

Fonts de la formació lila apunten canvis en aspectes com el dret a reunió o la presa d’imatges de manifestacions

Podem assegura que ha arribat a un acord amb el PSOE per “derogar” la ’llei mordassa’ del PP. Ho ha dit la secretària general de la formació lila i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, a través de Twitter , on ha assegurat que la derogació era un “compromís ineludible” del govern de coalició. Segons han informat fonts de la formació lila, l’acord incorpora canvis en aspectes com el dret de reunió o el dret a manifestació. També hi ha modificacions en relació amb la quantia econòmica de les multes i no es podrà sancionar la presa i difusió d’imatges en manifestacions, a no ser que aquestes “afectin el dret a la intimitat o la seguretat dels policies i les seves famílies”.

Des del PSOE, però, s’ha negat que hi ha hagi un acord tancat i s’ha limitat a dir que hi ha avenços. “Avancem amb les tasques, la tramitació segueix i aviat podrem dir que el govern compleix”, ha dit el portaveu de l’executiva socialista, Felipe Sicilia. Ha recordat que aquest és un compromís del govern de coalició que “es complirà”. “Estem avançant en les negociacions”, però “hi ha una iniciativa del PNB al Congrés i s’hi està treballant”.

La notificació de manifestacions

Segons Unides Podem, pel que fa al dret a manifestació, “només” caldrà que es comuniquin les manifestacions d’esdeveniments que es puguin preveure, com per exemple seria el cas de l’1 de maig. Per tant, no caldrà informar sobre les mobilitzacions que es convoquin arran de fets “immediats”. La formació lila exemplifica aquest darrer cas amb les manifestacions que es van organitzar derivades de la sentència a La Manada. Totes seran sancionables si provoquen violència o alteració de l’ordre públic.

En relació amb el dret a reunió, es garantirà la seva protecció amb la reforma dels articles que hi fan referència perquè “en cap cas l’absència de comunicació prèvia impedeixi l’exercici del dret sempre que sigui de forma pacífica”.

Les mateixes fonts de la formació lila apunten a canvis en relació amb els registres corporals i la identificació de ciutadans. En aquests casos, els agents hauran de “deixar constància escrita” de la motivació per fer el registre a la via pública.

L’acord també inclou canvis en la quantia econòmica de les multes, que s’hauran d’aplicar “sempre” sota “criteris de proporcionalitat”. Així mateix, es prioritzaran les “sancions de tipus restauratiu” per davant de les de caire econòmic.

Les mateixes fonts han explicat que els temps d’identificació a comissaria seran d’un màxim de dues hores, a no ser que hi hagi una “causa excepcional”, que haurà de ser “degudament al·legada i verificable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona