Societat

Exculpen el jove que va matar dos manifestants durant els aldarulls per la mort d’un afroamericà a Wisconsin

El jurat declara no culpable Kyle Rittenhouse i avala que va actuar en defensa pròpia

Després del veredicte augmenta el temor que esclatin nous disturbis i el governador activa la Guàrdia Nacional

Un jurat ha exculpat aquest divendres Kyle Rittenhouse, acusat de matar dues persones durant els disturbis racials a Wisconsin (els EUA) a l’agost de 2020, quan tenia 17 anys, en un cas molt polititzat que ha convertit l’acusat en un símbol per al trumpisme.

Després de tres dies i mig de deliberacions, el jurat ha declarat l’acusat no culpable dels cinc càrrecs als quals s’enfrontava, entre els quals els d’homicidi intencionat en primer grau i intent d’homicidi intencionat en primer grau.

Els dotze membres del jurat han pres la decisió per unanimitat després de dues setmanes de judici a la Cort de Circuit del comtat de Kenosha (Wisconsin).

Després d’escoltar el veredicte, Rittenhouse, que s’arriscava a passar 60 anys a la presó, s’ha emocionat fins al punt de gairebé caure i ha abraçat el seu advocat, Mark Richards.

El jove va testificar durant el procés entre llàgrimes que la nit dels fets va actuar en defensa pròpia quan va disparar contra tres manifestants, dos dels quals van morir.

Segons el seu relat, una de les seves víctimes, Joseph Rosenbaum, que anava desarmat, el va perseguir fins a un aparcament. D’acord amb les seves paraules, Rosenbaum li va llançar una bossa i una cadena i Rittenhouse va escoltar que una persona que estava amb el seu perseguidor deia “atrapa’l, mata’l”. A més, mentre corria, va escoltar un tret darrere seu. “Quan em vaig girar, el senyor Rosenbaum venia cap a mi amb les seves mans esteses; recordo la seva mà al canó de la meva arma”,va explicar l’acusat, que va reconèixer haver disparat quatre vegades contra la víctima.

Richards ha declarat a la premsa ja a fora del jutjat que el seu client està “alleujat” i ha agraït que el jurat “finalment hagi escoltat la història real”. “I és que segons ell, “la història que va aparèixer al principi [als mitjans] no era la veritat, i ens hem hagut d’enfrontar a això”.

En canvi, la Fiscalia ha intentat demostrar que les accions de Rittenhouse van constituir un homicidi i ha caracteritzat el jove com un “justicier adolescent” que va viatjar d’Illinois a Kenosha amb un rifle semiautomàtic AR-15 per  unir-se a altres persones armades que s’erigien en guardians dels comerços locals.

L’episodi es va produir durant el caos desencadenat a Kenosha després que un agent de policia disparés per l’esquena a l’afroamericà Jacob Blake, que va quedar paraplègic.
Aquest incident va provocar una ona de protestes contra la brutalitat policial cap a la comunitat afroamericana, i l’endemà passat, el 25 d’agost, Rittenhouse va matar en aquesta mateixa ciutat a dos manifestants i va ferir a un tercer.

Rittenhouse va obrir foc enmig d’enfrontaments entre grups de civils armats i manifestants del moviment “Black Lives Matter” (Les vides negres importen).

L’aleshores president Donald Trump va defensar Rittenhouse, simpatitzant de l’ara expresident, i va refusar reunir-se amb la família de l’afroamericà Blake.

El cas contra el jove ha suscitat grans divisions en la societat nord-americana i ha instigat un debat nacional sobre el fet que els ciutadans es prenguin la justícia per la seva mà, el dret a portar armes i la definició de defensa pròpia.

Després del succés, Rittenhouse, originari d’una zona rural d’Illinois, s’ha convertit en un símbol per al trumpisme, ja que molts el veuen com un jove d’ordre que va anar a Kenosha per pacificar la zona i proporcionar ajuda mèdica, en resposta a les protestes racials que en alguns casos van derivar en altercats en diverses ciutats.

Després d’aquest veredicte exculpatori existeix el temor que esclatin nous disturbis a Kenosha. El governador de Wisconsin, Tony Evers, ha activat aquesta setmana 500 membres de la Guàrdia Nacional –un cos reservista- per si es produeixen aldarulls.

Entre els manifestants que s’han concentrat aquest divendres a les portes dels jutjats hi havia la família de Jacob Blake. El seu oncle, Justin Blake, ha expressat el seu malestar per la sentència i ha apuntat: “No sé com han arribat a la conclusió que ell [Rittenhouse] és innocent, però és per això que els afroamericans duen que el maleït sistema és culpable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins