Societat

Acompanyar el dol invisible de la pèrdua perinatal

Mémora crea un servei funerari d’acompanyament per aquest dol que sol ser invisibilitzat i silenciat per la societat

L’empresa ofereix a les famílies poder una cerimònia de comiat del nadó difunt, i diferents maneres per poder-lo recordar

La possibilitat de compartir l’experiència i el dolor amb altres que ho han viscut, és possible a l’“Espai de Paraula”, al Trueta

El dol perinatal, sovint silenciat i invisibilitzat per la societat, es dona quan es produeix la pèrdua d’un nadó durant l’embaràs o poc després del seu naixement. Fins fa poc les famílies havien hagut d’afrontar-lo sense acompanyament i sense informació que fes més fàcil l’assimilació de la pèrdua. És un tipus de dol en que fins ara no s’ha contemplat com s’ha d’actuar i ha tingut un escàs reconeixement social i sanitari. La societat no contempla la mort d’algú que no ha arribat a la vida, i aquest no reconeixement legal i social pot arribar a invalidar les emocions que viuen les famílies durant aquestes situacions.

Cada any moren 2.500 nadons a l’Estat espanyol, una xifra que només recull les pèrdues a partir de la setmana 22 de gestació. Oficialment, les que es produeixen abans no estan considerades pèrdues perinatals i no queden registrades, per la qual cosa són més invisibles, tot i ser més nombroses.

Mémora ha recollit aquesta realitat silenciada i ha disposat una sèrie d’iniciatives per acompanyar les famílies que han de viure aquest dol tan contradictori. La companyia funerària ha impulsat el nou servei funerari i d’acompanyament a la pèrdua perinatal, pensat per a les famílies.

De fet, Mémora considera l’acompanyament com un dels pilars més importants a la pèrdua perinatal. “El dol perinatal provoca en primera instància un estat de xoc als progenitors perquè implica la pèrdua de tot un imaginari i, sovint, se’ls anima a mirar cap al futur sense deixar espai a l’assimilació. Per a nosaltres és fonamental visibilitzar aquest dolor i, per això, creem aquest servei. Volem acompanyar els pares, mares i familiars donant-los l’opció de viure el procés de forma conscient, humanitzant el dolor i donant-li suport”, explica Josep París de Mémora.

Suport en el comiat i eines per al record

Una cerimònia de comiat, independentment de l’edat del nadó, assistència emocional, tant presencial com telefònica, o diferents eines en xarxa són alguns dels serveis que Mémora ha dissenyat per poder fer aquest acompanyament. Així, amb la col·laboració de la Fundació Salut i Persona, l’empresa ofereix la possibilitat d’organitzar una cerimònia de comiat especialment dissenyada per a la pèrdua perinatal i en la intimitat familiar, juntament amb un servei d’acompanyament al dol.

El servei d’acompanyament per a la pèrdua perinatal ofereix també assistència telefònica 24 hores d’un grup de psicòlegs especialitzats, així com atenció psicològica presencial per a les famílies que hagin requerit el servei funerari. Paral·lelament, Mémora ofereix “El teu Suport En Xarxa”, una comunitat web amb recursos de suport com ara guies, documents, articles especialitzats i recomanacions d’experts per aprendre a gestionar el procés i les seves emocions.

A més, amb la voluntat d’adaptar el servei a la pèrdua perinatal, la companyia ha redissenyat les seves urnes i també ofereix fèretres en noves mides reduïdes -60cm i 30cm- per adaptar-se millor a les necessitats de cada pèrdua. Així mateix, ha incorporat la possibilitat de crear joies de record amb la petjada de la mà o del peu, i ofereix a les famílies l’oportunitat de deixar per escrit un darrer missatge en el moment del comiat, mitjançant el servei “Moments Compartits”.

In Arboriam Perinatal, un espai per al dol perinatal

La implementació del nou servei també ha portat a la creació d’un espai específic per al doll perinatal al projecte In Arboriam de Mémora. D’aquesta manera, la companyia ofereix a les famílies la possibilitat de plantar un arbre en memòria del fill.

En el marc d’aquesta iniciativa i per acompanyar pares i mares, i donar visibilitat al seu dol, Mémora també posa a la seva disposició l’opció de deixar al costat de l’arbre plantat un escrit en forma de carta o poema, a l’espai específic In Aboriam Perinatal.

“Espais de paraula”: compartir el dolor amb qui també el viu

En aquesta mateixa línia, la companyia ha impulsat en els darrers anys, a través de Fundació Mémora, els “Espais de Paraula”, un programa de suport i acompanyament emocional en què pares i mares podran trobar i intercanviar experiències per afrontar millor el patiment viscut per la mort d’un fill. Un espai que també ha estat pensat per oferir suport emocional als propis professionals de la salut que acompanyen les famílies en les pèrdues especialment les de les àrees de ginecologia, obstetrícia i pediatria.

“Espai de Paraula” és un projecte que és present des de l’any 2017 a l’Hospital Josep Trueta de Girona. Comptar amb un espai de reflexió i suport psicològic permet a les famílies comentar les seves vivències en grup i aprendre per afrontar futures situacions i millorar l’atenció per als pares i familiars. En el cas dels pares i familiars, després de la defunció, entren en la realitat dol perinatal i poden necessitar parlar amb altres pares, i compartir el seu dolor amb persones que es trobin en la seva mateixa situació ja que amb freqüència se senten poc compresos pel seu entorn habitual.

Sobre Mémora

Mémora és el primer grup a l’Estat espanyol i Portugal de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i gestió de cementiris. Actualment reealitza més de 50.000 serveis funeraris i 23.000 incineracions i més de 45.000 famílies van ocupar les sales vetlla a Espanya i Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona