Societat

“És absurd i una barbaritat que la gent dormi al carrer”

El director d’Arrels Fundació reclama espais estables per als sensesostre i diu que ampliar places quan arriba el fred és una “mala solució”

S’obre un local de trobada amb les persones que viuen al ras

Amb l’arribada del fred s’han activat els recursos d’emergència als albergs municipals per a les persones sense sostre. A la ciutat de Barcelona són 64 places les que s’amplien per als mesos d’hivern, 16 per a dones i 48 per a homes, més les 16 places reservades per a confinaments de la covid. “És un pedaç que no funciona, on la gent del carrer no vol anar perquè és una mala solució”, assenyalava Ferran Busquets, al capdavant d’Arrels Fundació, que fa 30 anys que defensa els drets de les persones sense sostre. “És absurd i una barbaritat que la gent dormi al carrer”, hi afegia Busquets l’endemà de la tràgica mort de la família amb dos fills petits que van morir en un incendi en una oficina bancària ocupada a Barcelona. “La situació de vulnerabilitat és la que condueix les famílies a ocupar locals per evitar el carrer”, va assenyalar, i va recordar que la taxa de risc de pobresa i exclusió a Catalunya és del 26%.

Des d’Arrels reivindiquen habitatge estable o que s’obrin espais més reduïts i de “baixa exigència” on es permeti l’estada per menjar, dutxar-se i descansar, amb menys normes de les que tenen als albergs, que fixen horaris d’acollida –de vuit del vespre a vuit del matí– i amb estades de com a màxim un mes.

“Al carrer estàs en el teu cercle, és el teu lloc i si marxes ho perds tot”, hi afegia en Camilo, actualment reallotjat en un pis d’Arrels, però que va rebutjar anar a un alberg perquè els seus companys en “parlaven malament”. Va ser un amic qui el va portar fins a la seu d’Arrels, on es va involucrar com a usuari del taller ocupacional que ahir donava “una empenta” més per presentar-se com un nou punt de trobada amb la ciutadania. El local La Troballa s’obre a fer xerrades, visites i tallers participatius per a grans i petits per trencar prejudicis i escoltar les persones que viuen o han viscut a la intempèrie. La responsable del taller, Rocío Alonso, explica que en els darrers 20 anys han atès 483 persones que, un cop han abandonat el carrer, han tingut l’oportunitat de “recuperar rutines i ocupar el temps” un cop tenien cobertes les necessitats bàsiques per menjar i un sostre on viure. “Hi ha un ambient de respecte i calma mentre treballem”, explica una de les voluntàries al taller. Uns i altres treballen plegats, per fer objectes de ceràmica, fusta i enquadernar articles que es posen a la venda al nou local amb altres productes de marxandatge que donen suport al projecte de l’entitat #Ningú dormint al carrer.

LES FRASES

Quan s’aconsegueix un sostre han de fer un esforç per ocupar el temps i agafar altre cop rutines
Rocío Alonso
coordinadora del taller
Treballem junts i ens expliquem les nostres vides. És un espai on es respira respecte i calma
Cati Martí
voluntària
Al carrer estàs en el teu cercle i si marxes ho perds tot. M’havien ofert anar a l’alberg però vaig dir que no
Camilo
usuari del taller ocupacional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC