Societat

Societat

Un refugi a la butxaca

Una nova app gratuïta facilita una sèrie de recursos a dones en risc o que ja són víctimes de violència de gènere

Inclou contactes per a situacions d’urgència, un xat i experiències personals, entre altres seccions

Una aplicació de mòbil que està en fase de proves, però que es presentarà ben aviat de manera oficial, facilita a les dones que es consideren en risc o que són víctimes de violència de gènere una sèrie d’orientacions, contactes i coneixements per fer front a aquesta situació. L’app es diu GEA (es pot descarregar de manera gratuïta) i té la vocació de ser “un espai segur” per a les víctimes o possibles víctimes, explica la banyolina Alba Serra , autora de la iniciativa junt amb la psicòloga Roser Blanco, que fins fa poc treballava al Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD) del Pla de l’Estany.

Els recursos

A GEA hi ha, per descomptat, el telèfon d’emergències i altres recursos d’urgències propers al punt geolocalitzat des d’on es faci la trucada, però el que li dona més valor són, entre altres apartats, un xat per parlar amb professionals, un recull d’experiències en primera persona i un apartat d’autoobservació –a partir d’uns patrons– de les sensacions diàries generades en la relació amb la parella i per reflexionar, calibrar el punt en què està i plantejar-te què està passant.

Per garantir la privacitat de la usuària, la icona de l’aplicació a la pantalla del mòbil pot adoptar altres formes i fins i tot en cas que un intrús hi accedís es podria trobar una primera pàgina falsa que no correspon a GEA. Tot per minimitzar el risc que l’agressor s’assabenti que la víctima està buscant ajuda.

La iniciativa

Alba Serra estava acabant la carrera de comunicació audiovisual a la UAB quan va conèixer de prop un cas de violència masclista, una circumstància que la va animar a dedicar el treball final de grau a buscar una eina per a les víctimes moderna, funcional i formalment de l’àrea de coneixement dels seus estudis. Aleshores es va posar en contacte amb Blanco i la psicòloga s’ha cuidat de dotar l’app de contingut, amb la col·laboració de companys de feina i professionals de diferents rams.

El projecte ha valgut a Serra –actualment establerta a Barcelona com a professional de l’audiovisual– el premi de l’Observatori de la Igualtat de la UAB “al millor treball de fi de grau amb perspectiva de gènere” ( a banda d’una valoració acadèmica que va vorejar el 10) i el reconeixement a millor iniciativa social dels últims premis Banyolí de l’Any, que concedeix l’Ajuntament de la ciutat de l’estany.“Espero que ajudi les dones que estiguin passant per una situació així –indica la banyolina–, pensa que moltes se senten soles i n’hi ha que ni tan sols saben quins recursos tenen a mà, a qui poden recórrer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera