Societat

Brussel·les defensa l’etiqueta verda per a les nuclears i el gas

“És una proposta realista i pragmàtica”, afirma

La CE espera aprovar la classificació per als inversors al gener, però els estats i l’Eurocambra s’hi poden oposar

La Comissió Europea defensa que les nuclears i el gas siguin considerades energies “verdes” per als inversors. “És una proposta realista i pragmàtica per fer la transició energètica”, afirmen fonts comunitàries sobre l’esborrany d’acte delegat sobre la taxonomia, una classificació de la Unió Europea sobre què es pot considerar com a inversió sostenible. Brussel·les pretén donar el segell verd a alguns tipus de nuclears i tecnologies del gas, però hi ha discrepàncies entre els estats membres al respecte. Si bé la CE s’obre a introduir algun canvi al text en les pròximes setmanes, espera que s’aprovi aquest mes de gener. Amb tot, les capitals i el Parlament tindran l’última paraula.

El 31 de desembre la Comissió Europea va enviar a les capitals l’esborrany de l’acte delegat sobre la taxonomia relacionat amb les nuclears i el gas. Així s’obre un període de consulta fins al 12 de gener amb els estats membres i amb experts. Fonts comunitàries asseguren que hi pot haver canvis en el text, però esperen que s’acordi “tan aviat com es pugui”. “Aquest mateix mes”, puntualitzen.

La proposta planteja considerar algunes nuclears i tecnologies del gas com a energies “sostenibles” sempre que no causin un “dany significatiu” al medi ambient. Des de la CE defensen que el segell verd es donarà de forma temporal, fins al 2030 per al gas i fins al 2045 per a les nuclears. També reivindiquen que s’aplicaran “criteris estrictes”. Per exemple, només seran inversions verdes aquelles que financin projectes de gas que substitueixin energies més contaminants, com el carbó.

Fonts comunitàries asseguren que aquesta proposta es basa en “el consell dels científics” i que té en compte el “punt de partida diferent” d’alguns estats per fer la transició ecològica.

Divergències a la UE

El segell verd que vol donar Brussel·les a les nuclears i al gas per finançar-se als mercats no té encara el vistiplau dels estats ni del Parlament Europeu. De fet, els governs han mostrat les seves discrepàncies al respecte. Mentre França defensa les nuclears, Alemanya, Àustria i Luxemburg estan en contra de considerar-les sostenibles. Tampoc hi ha consens sobre el gas, fins i tot dins d’alguns executius, com l’alemany.

El govern espanyol s’oposa totalment a la proposta perquè no considera que cap de les dues siguin energies “verdes ni sostenibles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA