Societat

Una vaga paralitza les escoles a França pels protocols covid

Sindicats de professors i pares d’alumnes surten al carrer arreu del país com a protesta pels continus canvis

Es queixen que les classes no poden avançar per aquestes modificacions i la falta de mitjans

El govern francès va apostar per mantenir la tornada a l’escola després de les vacances de Nadal el 3 de gener, malgrat que la variant òmicron ha fet disparar el nombre de contagis, i s’ha trobat amb una vaga seguida majoritàriament per tot el personal de l’ensenyament. No es queixen per la reobertura de les classes, sinó per uns canvis de protocol que s’han modificat tres vegades en una setmana i per la falta de mitjans per poder afrontar les mesures de seguretat sanitària i per substituir els professors de baixa. El titular d’Educació, Jean-Michel Blanquer, és a la corda fluixa.

Segons els sindicats convocants ahir de la mobilització, la vaga va ser seguida en un 75% pel personal de primària i en un 62% pel de secundària i instituts. El govern ho va rebaixar a un 38% i un 24%, tot i que la realitat s’acostava més a les primeres xifres que no pas a les segones. Pràcticament tots els sindicats de l’ensenyament s’hi van sumar, inclosos els dels càrrecs de direcció, infermeria i inspectors i, fins i tot, alguna de les associacions més importants de pares d’alumnes. Al carrer es van celebrar manifestacions a les principals ciutats del país, amb l’assistència a París dels candidats d’esquerres a les presidencials de l’abril i amb el suport dels candidats de dreta i extrema dreta.

La indignació per als professors i directors de centres va començar quan, la vigília del 3 de gener, es van assabentar del nou protocol a través d’una entrevista de Blanquer en un diari en format d’article de pagament. En les noves disposicions ja no es tancava una classe per un cas positiu, sinó que la resta d’alumnes es veien obligats a fer-se fins a tres PCR o prova d’antígens en cinc dies. Aquest dilluns, el primer ministre, Jean Castex, va haver d’anunciar una flexibilització d’aquestes condicions permetent autotests gratuïts per evitar que es buidin les classes en espera dels resultats i, posteriorment, s’ha permès que els pares no hagin d’anar a buscar els seus fills fins al final de la jornada.

La tensió de la situació, inclòs a l’interior mateix de l’executiu entre Ensenyament i Sanitat, també va obligar, al final de la manifestació parisenca, que Castex rebés a la tarda els sindicats a la seu del Ministeri d’Educació. El titular de Sanitat, Olivier Véran, hi va haver de participar per videoconferència perquè aquest mateix dijous va donar positiu.

A principis de setmana, ja perdia la veu al Senat defensant el projecte de llei per al passaport vaccinal, que, amb el retard per les esmenes que hi ha introduït sobretot la dreta parlamentària, ja no es podrà posar en marxa el 15 de gener tal com pretenia el president, Emmanuel Macron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp