Societat

La covid no afluixa i ajorna el pic de la sisena onada

Alguns experts admeten que “potser a vegades pequem d’optimistes” però vaticinen una baixada a finals de mes o principis de febrer

Algunes dades mostren ja un decreixement

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir dilluns que aquesta setmana era “clau” per confirmar o no la desacceleració dels contagis per la covid-19. Tot feia pensar que el pic de la sisena onada estava a tocar i que decaurien les restriccions. Però lluny de complir-se aquests bons pronòstics, i a diferència del que passa a altres punts de l’Estat, ahir la pandèmia continuava desbocada a Catalunya. El Departament de Salut va declarar 52.237 casos nous, un nou rècord des del començament de la pandèmia, i en els últims set dies s’han registrat més de 215.000 contagis. La corba, doncs, continua creixent, tot i que aquesta altíssima incidència no es reflecteix en la pressió hospitalària. Ahir hi havia 2.703 persones ingressades, però el nombre de pacients a les UCI (502) va baixar per segon dia consecutiu.

Tot i admetre que “a vegades pequem d’optimistes”, el metge i investigador Salvador Macip aclareix que “no és fàcil fer càlculs perquè hi ha massa variables”. Des del seu punt de vista, encara falten uns dies per arribar al pic de la sisena onada, però “fa una setmana, quan encara s’estava veient com anaven les escoles, es podria haver esperat que anés més ràpid, basant-nos per exemple en el que ha passat al Regne Unit”. Tot i això, Macip creu que “el més probable és que com a molt tard comencem a veure baixades al febrer”, però deixa un espai per a la prudència “perquè hi ha molts factors que poden complicar el pronòstic i encara hem de veure cap a on anirà la corba els propers dies”.

El cap de la unitat de malalties infeccioses del Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, tampoc s’atreveix a fer vaticinis. “Anem 10 dies al darrere del Regne Unit i tocaria començar a baixar a finals d’aquesta setmana, però no ho sé”, subratlla Cervantes, que considera que potser “el fet de comptar tan bé el que està passant a les escoles per demostrar que podien estar obertes se’ns està tirant en contra”.

Cervantes no veu fora de lloc les prediccions d’Argimon: “Ell té millors dades i sap que, des de fa uns dies, el nombre de pacients que tenen símptomes i van a fer-se una PCR està baixant. I això és bon senyal. I també sap que ara la positivitat està al 22,63%, quan fa 10 dies estava al 30%. Encara que no són dades consolidades, indiquen que podem estar arribant al pic.”

“No mirar tant els nens”

Cervantes és crític sobre com s’està tractant els nens en aquesta sisena onada. “No entenc el confinament. Nens que tenen una mica de moc o res van a la llista de contagis. De veritat han d’estar a casa aquests nens?”, es pregunta Cervantes, que considera que quan passi aquesta onada caldrà reconsiderar aquest tema. “Jo, de seguida que els números baixin, el primer que faria és deixar de mirar els nens”, declara.

I insisteix en un missatge que no tothom té clar: “Aquest virus no l’eliminarem ni amb vacunes ni amb aïllaments.” I, ara que s’ha vist que “en l’àmbit poblacional no hem aconseguit aturar res”, potser és el moment de tornar a l’enfocament individual en la protecció perquè recorda que “el que sí que continua sent vàlid és que una persona vacunada redueix 10 vegades la gravetat i la mortalitat”.

LA XIFRA

52.237
contagis
nous de la covid-19 van ser notificats ahir pel Departament de Salut. Hi havia 2.703 persones ingressades.

LA FRASE

Hem d’acceptar que aquest virus no l’eliminarem ni amb vacunes ni amb aïllament
Manel Cervantes
Cap del servei de malalties infeccioses del parc taulí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona