Societat

La Fecasarm xifra en més de 35.000 milions d’euros les pèrdues de la restauració i l’oci nocturn des de l’inici de la pandèmia

La patronal qualifica “d’irreparables” els danys, lamenta que les ajudes són insuficients i demana un pla de rescat

L’oci nocturn es mostra “perplex” pel rebuig del TSJC a permetre una reobertura al 80% abans de l’11 de febrer i recorrerà la decisió

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha xifrat en més de 35.000 milions d’euros les pèrdues als sectors de la restauració i l’oci nocturn des que es van començar a imposar restriccions per la pandèmia, al març de 2020.

En dos documents publicats aquest divendres, la patronal calcula que els bars i restaurants del país han deixat d’ingressar 29.000 milions d’euros i xifra en gairebé 6.500 milions d’euros la pèrdua d’ingressos a les discoteques.

El pitjor mes va ser l’agost de 2020, en plena temporada d’estiu i coincidint amb el tancament total. Durant aquelles dates, el sector va deixar d’ingressar 600 milions d’euros, segons les estimacions de Fecasarm. En el cas de la restauració, el mes amb més pèrdues va ser l’abril de 2020 –fins a 2.590 milions d’euros-, enmig del primer estat d’alarma i amb tota l’activitat econòmica no essencial tancada.

La setmana més dura per a l’oci nocturn va ser l’última de 2021, quan s’havia de celebrar el Cap d’Any. Els dies anteriors el sector es va mantenir obert, amb restriccions d’aforament del 80% i l’exigència del certificat Covid. Però el 23 de desembre la Generalitat va decretar el tancament total de l’activitat. Entre el 27 de desembre de 2021 i el 2 de gener de 2022, la Fecasarm calcula que les pèrdues al sector van ascendir a 150 milions d’euros.

La patronal posa de manifest que el sector de l’oci nocturn ha patit pèrdues derivades de les restriccions de forma ininterrompuda des de l’esclat de la pandèmia. En el cas de la restauració, en canvi, admet que hi ha dos períodes on bars i restaurants no van veure disminuir els seus ingressos malgrat la Covid-19. El primer va ser entre principis d’agost i mitjans de setembre de 2020, quan l’única mesura que s’exigia era que les taules fossin de deu comensals com a màxim. El segon va anar de la segona setmana d’octubre fins a la penúltima de desembre de 2021, quan es permetien aforaments del 100% i el certificat Covid era obligatori per accedir als locals.


Danys “irreparables”
En declaracions a l’ACN, el secretari general de l’associació Joaquim Boadas, qualifica “d’irreparables” els danys i lamenta que les ajudes “no arriben a cobrir ni un 0,4% de les pèrdues acumulades”. És per això que ha demanat un pla de rescat específic.

Boadas ha volgut posar de manifest que tant les restriccions a la restauració com a l’oci nocturn –especialment les que han afectat al segon- han estat “molt duradores i intenses en el temps” i la xifra de pèrdues acumulades “no es cobrirà mai”. Tot i així, assegura que treballen amb la plataforma d’empresaris afectats per la Covid-19 per reclamar responsabilitat patrimonial a la Generalitat i a l’Estat “com a corresponsable de totes les restriccions injustes que ha patit el sector”. “Considerem que les restriccions han sigut nul·les de ple dret”, ha defensat.

A més, ha recordat que “molts locals han hagut de tancar definitivament” i altres “estan en vies de fer-ho” si no hi ha el pla de rescat que reclamen. “És urgent i seguim insistint que es faci efectiu d’una vegada per totes”, ha exclamat.


Futur incert
El directiu de la Fecasarm ha mostrat la seva preocupació de cara a la reobertura prevista per al pròxim 11 de febrer, quan l’oci nocturn podrà tornar a l’activitat sense restriccions d’aforament. “Encarem la reobertura amb molta por, primer perquè no sabem si ens tornaran a tancar”, assenyala. “Aquí s’obre i es tanca sense tenir unes dades objectives i sense unes restriccions preestablertes”, apunta. A més, lamenta que la gent ja no vol treballar al sector perquè “hi ha una inestabilitat laboral molt important”.

L’entitat ha mostrat avui la seva “perplexitat” davant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de rebutjar permetre la reobertura de l’oci nocturn al 80% de l’aforament abans de l’11 de febrer.

Fecasarm considera “contradictori” que no es permeti reprendre l’activitat abans del dia 11, encara que sigui al 80 % de l’aforament o als locals a l’aire lliure, i que a partir d’aquesta data pugui reobrir sense restriccions ni certificat Covid. “No s’entén que avui no sigui possible que els locals d’oci nocturn reobrin al 80%, però que en set dies hi puguin fer al 100%”, ha indicat Boadas.

L’entitat afirma que les mesures aprovades pel govern a partir del 23 de desembre de 2021 i fins ara han estat del tot “inútils, ineficaces i contraproduents”. És per això que considera que “no  suspendre-les només serveix per allargar innecessàriament una setmana més l’agonia dels empresaris”.

Segons ell, cal pactar amb la Generalitat unes dades “preobjetivables” que serveixin de referència per aplicar certes restriccions i garantir així una certa seguretat jurídica. “No sabem si d’aquí a set o 15 dies se’ns tornarà a tancar; per aquest motiu exigim a la Generalitat garanties que això no passarà i, a tal efecte, necessitem quelcom que fins ara no hi ha hagut: diàleg i seguretat jurídica”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tarragona

Ajornat l’inici del judici del cas Innova per problemes de salut d’una de les parts

TArragona
estats units

El Senat d’Arizona aprova derogar la llei de 1864 que prohibeix l’avortament

barcelona
societat

Ripollet organitza un dinar setmanal amb gent gran per combatre la solitud

Ripollet

Canvi del model d’atenció als infants en risc social

RUBÍ

Segons un estudi, el 14,9% d'infants es van sentir sols durant el confinament

GIRONA
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ