Societat

Austràlia demana perdó per l’assetjament i abusos sexuals al Parlament

El primer ministre australià, Scott Morrison, reconeix que moltes denúncies van ser silenciades per la por de les conseqüències electorals

El primer ministre australià, Scott Morrison, ha demanat aquest dimarts perdó a les víctimes d’assetjament, maltractaments i agressions sexuals al Parlament i va reconèixer que moltes denúncies van ser silenciades per la por de les conseqüències electorals.

En un discurs al Parlament, Morrison va expressar les seves disculpes en presència de Brittany Higgings, l’exassessora del Partit Liberal que va denunciar l’any passat haver estat violada a la seu del Parlament, cosa que va provocar que altres dones s’atrevessin també a presentar més denúncies. “(...) ella va tenir el valor de parlar, i per això som aquí. Lamentem totes aquestes coses, i en fer-ho, cadascun de nosaltres assumeix la responsabilitat d’un canvi”, va dir Morrison, del Partit Liberal.

Les disculpes de Morrison, amb les del líder de l’oposició, el laborista Anthony Albanese, i les dues cambres del Parlament, es donen en resposta a les 28 recomanacions emeses el novembre passat per la comissionada de Discriminació Sexual, Kate Jenkins, que en va liderar una investigació sobre la cultura laboral a la seu del Legislatiu.

Higgins, una icona

La investigació independent va ser ordenada el març passat pel Govern de Morrison arran de la denúncia de Higgins sobre la violació que va patir el 2019 per part d’un antic company de treball a l’oficina de la llavors titular d’Indústries de la Defensa, Linda Reynolds , al Parlament de Camberra.

La denúncia de Higgins, que a més es va queixar de com els seus ocupadors van abordar el seu cas, va motivar tres dones més a revelar que van ser víctimes d’assalts o tocaments indeguts per part del mateix home, que actualment és processat pels presumptes delictes.

Així mateix van provocar fortes crítiques contra el Govern de Morrison per la seva gestió del cas, una marxa massiva en què va participar Higgins per reclamar una major protecció de les dones al Parlament així com la remoció de la cartera de Defensa a Reynolds per haver anomenat “vaca mentidera” a l’exassessora. “Hem intentat silenciar les queixes vàlides i justes de la gent perquè regnava la por a les conseqüències electorals. Ho sento. Ho sentim”, va admetre Morrison, al prometre “treure a la llum” els autors d’aquestes agressions al Parlament.

Higgins, que es va convertir en una icona de les reinvidicacions de les dones, va formar part d’un reduït grup que va atendre la sessió parlamentària es va asseure a la galeria del Parlament de Camberra amb restriccions per la covid-19.

No és la única

A més, va ser present a la galeria parlamentària una altra exassessora governamental, Rachelle Miller, que assegura haver estat víctima de maltractament verbal i en una ocasió física per part de l’exministre d’Educació Alan Tudge.

Tudge, que prèviament va mantenir una relació extramarital amb Miller, nega aquesta denúncia, encara que s’ha apartat del càrrec mentre s’investiguen aquests fets, en moments crucials per al Govern de Morrison amb vista als comicis d’aquest any en què busca la reelecció. Miller ha declarat a la cadena pública australiana ABC que s’ha sentit “reivindicada per les disculpes presentades” al Parlament perquè “per fi, es reconeixia” el que havia denunciat des de fa temps, que “aquesta cultura és inacceptable”.

La investigació de Jenkins va revelar l’existència d’una cultura laboral tòxica al Parlament dominada pels homes, així com abusos sistemàtics de poder, explotació, assetjament i agressions, incloses sexuals, principalment contra les dones.

Segons l’informe presentat a finals de novembre passat, el 51% dels treballadors del Parlament van experimentar com a mínim un incident d’abús o assetjament sexual així com un intent de violació o assalt sexual consumat.

“No podem desfer el que està fet, però si tenim la voluntat, podrem trencar aquest cicle d’una vegada per totes”, va dir en el seu discurs el líder laborista, mentre que el Parlament va prometre “establir els estàndards que regeixin la nació” per esmenar una “història inacceptable d’abús, assetjament i assalt sexual als llocs de treball del Parlament d’Austràlia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona