Societat

El jutge del cas Pujol demana a Andorra que entregui les dades que va reclamar el 2019

Es tracta de dues rogatòries sobre un compte a nom d’un soci de Jordi Pujol Ferrusola i un altra a comptes de la Fundació Paty, vinculada al seu germà Josep

El jutge del cas Pujol a l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha demanat a les autoritats d’Andorra que emplenin dues comissions rogatòries que va lliurar el jutjat el 2019 i de les quals no consta resposta, una referida a comptes a nom d’un soci de Jordi Pujol Ferrusola i l’altra a comptes de la Fundació Paty, vinculada al seu germà Josep.

L’ara titular del jutjat central d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional atén així en un acte, avançat pel Periódico de Catalunya i al qual ha tingut accés Efe, a la petició de la fiscal del cas Belén Suárez de reiterar a Andorra dues comissions rogatòries -la 22 i 23- de les quals no s’ha obtingut resposta després de decretar-se la fi de la instrucció d’aquesta causa.

En la comissió rogatòria número 22, lliurada a Andorra a l’agost del 2019 i que ara es reitera, l’anterior instructor, José de la Mata, reclamava les dades de comptes a quatre entitats andorranes a nom de Francesc Robert Ribes, soci del primogènit de l’expresident català Jordi Pujol, davant la sospita que hagués “estat titular de fons diferents dels que ja es coneixen”.

Entre els moviments sospitosos dels quals es demanava informació figura un abonament (en un compte d’Andbank) de 350.000 dòlars procedent d’un compte a Andorra titularitat de Holding Robert & Compte, del qual Ribes no va donar cap justificació.

També una altra a Banc Sabadell d’Andorra titularitat de Ribes i que va garantir un aval d’aquesta entitat andorrana a Fibanc pel préstec concedit al seu torn per Fibanc a l’empresa Altraforma, i que va fer “en els mateixos termes en què el propi Jordi Pujol Ferrusola havia garantit” un aval idèntic, segons detallava de la Mata en la seva petició d’auxili judicial.

“Segons la documentació aportada, Jordi Pujol Ferrusola, de connivència amb Francesc Robert Ribes, va utilitzar diferents comptes bancaris en els quals figurava com a titular aquest últim”, resumia el jutge per demanar la informació davant la sospita que el fill de Jordi Pujol posseís més diners a Andorra del que es coneixia.

Per això, el magistrat va demanar a les autoritats andorranes que requerissin a Andbank, Credit Andorrà, Banc Sabadell d’Andorra i Banca Privada d’Andorra “tots els comptes que haguessin estat oberts en aquesta entitat i en els quals Francesc Robert Ribes figuri com a titular, apoderat o drethavent”.

Ribes figura com a imputat en aquesta causa i va declarar en seu judicial en dues ocasions, una com a testimoni i una altra com a investigat.

A les seves declaracions va afirmar que va fer negocis i inversions amb Jordi Pujol Ferrusola, però va defensar que tots havien estat lícits.

D’altra banda, a la comissió rogatòria número 23, que també es reitera ara, el jutjat sol·licitava a les autoritats andorranes requerir a l’entitat MoraBanc (abans Banc Internacional d’Andorra) tota la documentació del compte de la qual “és/va ser titular la Fundació Paty”, residida a Panamà i vinculada a Josep Pujol Ferrusola.

Aquesta petició es va cursar arran que en una altra comissió rogatòria emplenada per Andorra sobre els comptes de Josep Pujol, a Andbank i a Banca Privada D’Andorra (BPA), fossin trobats 600.000 euros.

Els investigadors creuen que el primogènit del clan Pujol li va ingressar aquests diners al seu germà Josep procedents de “fons opacs a casinos de Mèxic” després de retirar d’un compte a Andorra 900.000 euros d’un presumpte préstec fictici destinat a la compra d’accions de la societat Heliand, en el que es considera una operativa de blanqueig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva