Societat

El Síndic de Greuges demanarà a Interior els nous criteris per aplicar la ‘llei mordassa’

Rafael Ribó vol saber la postura dels sindicats de Mossos i la reestructuració al Departament per gestionar les sancions

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, estudiarà d’ofici el canvi de criteris del Departament d’Interior a l’hora d’aplicar l’anomenada ’llei mordassa’. El Síndic considera que la llei implanta un model de control administratiu que prioritza la presumpció de veracitat de les forces de seguretat i imposa excessives restriccions a drets fonamentals com la llibertat d’expressió. Per conèixer millor aquests canvis de criteri, el Síndic s’ha adreçat a la Direcció General de la Policia i a la Direcció General d’Administració de Seguretat.

En concret, els demana que aportin l’informe jurídic del Departament d’Interior que dona fonament jurídic a aquest canvi, i que s’informi sobre el parer, en cas que hi sigui, dels sindicats dels Mossos en relació amb aquesta novetat, sobre les implicacions que tindrà en l’estructura de la Direcció General d’Administració de Seguretat i sobre com s’ha previst adaptar l’estructura d’aquest òrgan.

El Departament d’Interior ha anunciat recentment que no sancionarà els manifestants que protestin pacíficament ni els periodistes que informin d’aquestes mobilitzacions. I per garantir-ho, els Mossos d’Esquadra seguiran aixecant acta quan ho considerin oportú, però el procés d’instrucció dependrà de la Direcció General d’Administració de Seguretat, que no forma part de l’estructura interna de la policia catalana. D’aquesta manera, el procés de denúncia i el d’instrucció dels expedients se separen i tenen una dependència orgànica diferenciada.

El Síndic ha denunciat reiteradament que la llei de protecció de la seguretat ciutadana implanta un model de control administratiu que “prioritza la presumpció de veracitat de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat davant de la presumpció d’innocència”, fonament de qualsevol règim democràtic, amb una “redacció vaga i imprecisa que permet un excessiu marge d’actuació al poder executiu en la restricció de les llibertats individuals, inclosa la llibertat d’expressió”.

En diverses reunions mantingudes anteriorment amb la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, el Síndic ja li va traslladar la seva preocupació per la precarietat democràtica a l’Estat espanyol durant els últims anys, especialment amb relació a l’aplicació de la llei de protecció de la seguretat ciutadana. El passat 8 de febrer, Mijatovic enviava una carta al Congrés i al Senat espanyols en què demanava que la revisió de la Llei de seguretat ciutadana de 2015 que s’està duent a terme s’aprofiti com una oportunitat per adaptar-la plenament als estàndards europeus i internacionals de drets humans, en particular pel que fa a les disposicions que afecten els drets a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica i el dret dels refugiats de demanar asil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva