Societat

Patrimoni

Llums i ombres a Fares

Des que es veu bé des de la carretera, l’església de Santa Maria està sent objecte de robatoris

Les canals que recullen l’aigua de pluja han estat el darrer botí

La recent reforma de la C-66 entre Serinyà i Besalú va incloure l’eliminació de la vegetació dels marges i això ha permès el descobriment de l’església de Santa Maria de Fares, al terme de Sant Ferriol , que ara es veu bé des de la carretera. A banda de donar visibilitat a l’edifici, arran d’aquells treballs es va fer una recerca arqueològica, es va recuperar un vell safareig i es va equipar el paratge amb un plafó informatiu. Les excavacions van permetre descobrir un mur que s’atribueix a una casa forta i unes estructures que podrien correspondre a un temple anterior a l’actual. També van aparèixer uns enterraments, possiblement pertanyents a una petita necròpoli, i unes sitges d’emmagatzematge de gra. El conjunt abasta del segle IX al XIII.

Conseqüències negatives

Tot plegat està fent que força gent s’hagi fixat per primer cop en aquest temple romànic, modest en dimensions però amb l’aspecte bellament robust dels edificis medievals, coronat amb un campanar de quatre vents. Però el que podria semblar una bona notícia, no ho és tant. El fet que la seva existència sigui més coneguda augmenta les probabilitats que Santa Maria sigui, encara més que fins ara, víctima de vandalisme i robatoris.

L’alcalde, Albert Fàbrega, valora positivament el condicionament de l’entorn perquè dona més valor al patrimoni local, sí, però fa notar la preocupació pels efectes col·laterals indesitjats. De fet, no sembla massa partidari de fer publicitat de Santa Maria, i s’entén. Ja abans que quedés al descobert, de tant en tant, l’església era objecte de bretolades, però és a partir del 2019, en quedar més visible des de la carretera, que s’han registrat els pitjors casos. El juny d’aquell any van endur-se’n unes imatges (que es van recuperar al cap de poc) després de forçar la porta, que van quedar destrossada. Més recentment –explicava, aquesta setmana, Fàbrega– han desaparegut les canals de la recollida d’aigua de la teulada. Aquest material encara no s’ha pogut reposar i això preocupa a l’Ajuntament, perquè, si l’aigua de la pluja baixa pels murs, l’estructura acabarà ressentint-se.

Si el visitant observa el campanar, comprovarà que no té campanes, però es tracta d’una desaparició controlada. “Les vam retirar nosaltres abans que ens les robessin”, aclareix l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona